Stinkande kadaver i två massgravar

Skelett från hundratals djur i två stora gropar. Stanken av ruttnat kött och likmask. Smina Fredriksson chockades när hon stötte på massgraven i början av juli.- Jag var till polisen och till miljökontoret. De skulle ringa mig men ingen har hört av sig.

Med en pinne vänder Smina Fredriksson på en älgskalle. Stanken är vidrig och får henne att kvälja.

Med en pinne vänder Smina Fredriksson på en älgskalle. Stanken är vidrig och får henne att kvälja.

Foto: Susanne Jansson

KALIX2009-08-13 06:00
Smina Fredriksson älskar naturen och har fram till ifjol varit en idog blåbärsplockare. Men hösten 2008 skrämdes hon av en björn och vågar inte vara ensam i skogen längre.
- Björnen var precis här. Nu förstår jag varför. Här har den ätit, säger hon och pekar på alla de benrester som släpats från graven och runt i skogen.
Vidrig stank
Skånkar med kött och skinnrester, älgskallar och ryggkotor ligger utspridda hundratals meter från groparna. Stanken är vidrig i sommarhettan när förruttnelseprocessen pågår.
Upptäckten av de ruttnande kadavren gjorde Smina Fredriksson första veckan i juli och har efter det varit till både polis och miljökontoret i Kalix.
- Inget har hänt. De tog mitt telefonnummer och skulle ringa mig så jag kunde visa var det är men ingen har ringt.
Platsen ligger cirka två mil från Kalix, fyra kilometer utanför Vitvattnet efter en skogsväg. Vägen och skogen lockar många bärplockare och naturintresserade. Groparna med kadavren ligger bara ett fåtal meter från vägen.
Att det handlar om avfallsgropar av slaktavfall vittnar de sågade benen, förklädena och gummihandskarna om. På Jägareförbundet kan man inte direkt svara på om detta faller utanför lagen att dumpa avfallet på det här sättet.
- Efter att vi gick med i EU faller det inom biproduktsförordningen som är väldigt svårtolkad. När det gäller animaliska biprodukter får till exempel påkörda djur läggas till rovdjur. Men det här är en ansenlig mängd och kan kanske vara fel ur miljösynpunkt, säger Sven Johansson jurist på Jägareförbundet.
Moralisk fråga
- Sedan är det en etisk och moralisk fråga för jaktlagen. Men utan att se det är det helt omöjligt att säga, fortsätter han.
Elisabeth Sandin tillförordnad chef på plan och miljökontoret i Kalix har inte hört talas om kadavren.
- Vi har haft bemannat under sommaren men jag har inget hört om det här. Fast så här kan det inte få vara. Det låter otrevligt. Jag ska prata med de två som jobbat under semestern och kontakta Smina Fredriksson för att ta reda på platsen och vem markägaren är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om