Sparkar till äldre inte i planerna

Landstingsrådet tillika folkhälsorådet Agneta Granström (MP) berömmer förslaget om sparkar till äldre på landsbygden.Men, det betyder inte att hon ska agera i frågan.- Vissa saker måste människor skaffa själva, säger hon.

Agneta Granström, folkhälsoråd och landstingsråd (MP).      <_Bildtext Fotobyline>FOTO: Kurt Engström</_Bildtext Fotobyline>

Agneta Granström, folkhälsoråd och landstingsråd (MP). <_Bildtext Fotobyline>FOTO: Kurt Engström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Kurt Engström

KALIX2011-01-22 06:00

NSD berättade i går om Frida Esperi, 92 år och boende i Grubbnäsudden.

Hon drabbades av sjukdom och när hon, efter lång sjukhusvistelse, fick åka hem fick hon en rullator för att klara vardagen.

"Var skulle jag gå med en rullator, var skulle jag ta mig fram med den" undrar Frida Esperi som föreslår att alla äldre på landsbygden - som behöver och vill ha -
i stället ska få en spark av det offentliga.

Idén är att fler äldre då, tack vare att de skulle kunna ta sig fram lättare och klara mer i sitt liv, skulle kunna bo hemma längre.

Hon tänker inte agera
Agneta Granström har inte hört talas om spark-förslaget tidigare och hon tycker spontant att det är "kreativt".

Det betyder inte att hon planerar att agera i frågan "om det inte är väldigt många som efterfrågar sparken".

Varför inte?
- Spark finns inte med i vår hjälpmedelsförteckning och det finns ingen diskussion om att införa nya hjälpmedel, spark finns inte ens med i hjälpmedelsupphandlingen.

Det är arbetsterapeuten som provar ut hjälpmedel till dem som så behöver.

Många är kanske inte hjälpta av en rullator, men av en spark?
- Ja, visst är det så. En cykel är bra att ha för väldigt många, men den måste vi köpa själva. Sparken kan vara bra att ha, men den får vi också köpa själva. De flesta hjälpmedel som finns att få via landstinget är avgiftsbelagda, och alltså inte helt gratis för brukaren, säger Agneta Granström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om