Sotarveteranen: "Jag har blivit en energinörd"

Ska du elda med ved för att få ned dina uppvärmningskostnader? Du är inte ensam. ”Det är ett enormt tryck. Jag får varje dag samtal om besiktningar av eldstäder” säger sotaren Anders Karbin, 54, som trycker på att du har koll på arbetsmiljön - grejerna på taket - innan du ringer.

Anders Karbin ger tips för hur du kommer i gång med eldningen - och eldar på bästa sätt.

Anders Karbin ger tips för hur du kommer i gång med eldningen - och eldar på bästa sätt.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2022-10-08 19:05

Anders Karbin har jobbat som sotare, eller skorstensfejartekniker som det heter, sedan 1988.

Han arbetar vid företaget Sotarn som täcker Kalix, Överkalix, Övertorneå, Luleå, Boden och Piteå kommuner.

Företaget, som har kontor i Piteå, har totalt 17 anställda.

– Det har blivit en och annan eldstad och skorsten genom åren, jag har faktiskt inte räknat, men jag är inne på fjärde sotarmästaren, säger Anders Karbin.

Han berättar att energipriserna och diskussionerna kring dem syns tydligt i hans arbete.

– Jag får varje dag samtal om stilleståndsbesiktningar av eldstäder. För många är det så att de under de senaste tio åren satt in bergvärme eller annat alternativ i huset och då inte nyttjat eldstäderna. När de inte använts på ett antal år så stryks de också från våra listor. Nu vill många ”väcka liv i de döda” och ha sina eldstäder besiktade innan kylan kommer. Till det kommer att vi får nya kunder, som installerar eldstäder, hela tiden. För den som inte har en eldstad börjar allt med en bygganmälan till kommunen, som avgör om du får installera det där du bor.

Anders Karbin berättar att eldstäder, som exempelvis kaminer, har besiktningsplikt var tredje eller var sjätte år beroende på hur frekvent de används. Det glesare intervallet kan exempelvis gälla för eldstaden i skärgårdsstugan.

– När det gäller stugor i skärgården är många som har bilväg kollade, men där det krävs båt är få kollade. Visst händer det att jag är ut även till dem, men det är nog till en promille av alla stugor med eldstäder. En eldstad som inte följt besiktningsplikten har automatiskt eldningsförbud. Vi är inga ”eldstadspoliser”, det är fastighetsägarens ansvar att se till att plikten följs.

Sotandet sker också med olika intervaller, också beroende på hur ofta eldstaden används.

Intervallerna varierar mellan åtta och sexton veckor till en gång om året eller glesare vid sällananvändning.

Anders Karbin trycker på att fastighetsägare är ansvariga för att godkända takstegar och glidskydd är i ordning när sotaren kommer.

– Det är ingen idé att ringa innan grejerna är på plats. Det handlar om vår arbetsmiljö, vår säkerhet.

I nästa steg gäller det att se till att ha bra ved, torr ved är A och O, och att elda med förnuft.

– En vanlig lättare kamin är gjord för att elda max tre, fyra kilo i timmen i max tre timmar, sedan behöver eldstaden vila.

Att elda med fel saker – exempelvis blöt ved – och med dåligt drag ger dels tjärbeläggning i skorstenen och dels låg rök som kan störa grannarna.

– Finaste veden ska ligga högst upp, den större längre ned, och så ska du elda uppifrån och ned för bästa förbränning.

Anders Karbin berättar att många frågar om råd kring eldstäder och eldande.

– Kvinnor är generellt bättre på att elda i eldstäder. De frågar, lyssnar och gör enligt våra råd. Män har generellt mer ofta inställningen ”så här har jag alltid gjort”.

Så – hur värmer sotaren själv sin bostad?

– Jag har investerat i solpaneler på taket, en investering på 150 000 kronor, de monterades för några veckor sedan och kan också värma vatten. Jag har jordvärme, vedspis, vedbastu och vedpanna. Jag har blivit en energinörd i det här yrket. Uppvärmningen är ju det enda sättet, ur fastighetsägarperspektiv, att påverka den egna ekonomin på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!