Soldattorp i Ytterbyn invigt
Vid järnspisen samtalar Eivor Holmqvist, Eskil Söderlund och Erik "Skepparn" Holmqvist.
Foto:
Den mycket livaktiga hembygdsföreningen står för en hel rad av arrangemang under sommaren. Förra helgen var det hembygdsdagen som arrangerades på den egna hembygdsgården med gudstjänst, föredrag, utställningar på programmet.
Allsång och kafé
I övrigt arrangeras kafékvällar under sommarens onsdagar. Olika värdar ställer ihop mycket trevliga program och det hela förgylls med allsång.
Soldattorpet, som i dag var föremål för invigning, kom i föreningens händer för några år sedan. Det var då i kommunens ägo som inte tyckte sig ha möjlighet att göra något av det annat än att riva "gammalhuse". Då trädde hembygdsföreningen in och med ideella krafter har man åstadkommit ett mycket fint resultat. Huset har rustats, tomten har planerats och ett staket har förfärdigats enligt modell från ett bevarat fotografi.
Soldat Stålarm
Torpet är förmodligen det enda i kommunen som i det här skicket är bevarat till eftervärlden. Skolbarn och övriga intresserade kan nu få en uppfattning om hur soldaterna kunde ha det i sin hemmiljö.
I Ytterbyn fanns sju soldatrotar ingående i Kalix kompani och Västerbottens regemente. Stålarms rotenummer var 77 och tillkom på i mitten av 1800-talet då Henrik Andersson Stålarm var rotans soldat. Dennes barnbarnsbarn, syskonen Edla och John Stålarm, var de som senast bebodde torpet. De avled 1963 respektive 1970.
Mycket folk hade samlats på tunet när hembygdsföreningen ordförande, Anders Pettersson, hälsade välkommen och berättade om arbetet som lagts ner för att få det hela färdigt.
Kommunens chef för byautvecklingen, Ann-Mari Andersson, hade den stora äran att klippa invigningsbandet och sedan var det dags för beskådande. "Men va’ trevligt de’ ha blivi" och "Gu va mysigt" hördes orden klinga bland publiken. Ett bra betyg för hembygdsföreningen som även fick rosor och dessutom 500 kr till sin verksamhet av Lennart Nyman, som representerade Nyborgs framtid. Kvällen avslutades med kaffekalas i hembygdsgården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!