Krigsförbandsövningen som samlar soldater från Kalix, Överkalix, Haparanda och Övertorneå är den största i sitt slag i länet och utbildningstiden motsvarar den tid som hemvärnssoldaterna binder sig för att göra varje år och upplägget är att samtliga utbildas i sina egna befattningar.
Utökad kompetens
Det handlar om att från hundförare till kockar och sjukvårdspersonal.
Sjukvårdsutbildningen, som lockat 30 personer, beskrivs som unik.
- Vi ska ha en trovärdig sjukvårdsorganisation och soldaterna behöver utökad kompetens avseende hur de ska agera vid en olycka och akuta skador, säger Nils-Göran Strömbäck.
Vi betalar ju skatt för sjukvård, så bör inte landstinget stå för den?
- Landstinget i östra Norrbotten är reducerat, vi har sjukhus i Kalix men långa avstånd för människor i Övertorneå och Överkalix, och ibland är snabba insatser avgörande.
Timo Erikoinen, bataljonsläkare, uppges vara den som initierat satsningen på sjukvården och han berättar att gruppen i dagarna gått från att ha 13 till nu 23 sjukvårdsutbildade.
Utbildar från "scratch"
- Vi har fortfarande väldigt gott om platser. Vi utbildar från "scratch", deltagarna behöver inga förkunskaper och det som deltagarna lär sig här är kunskaper som också är fullt användbara i det civila samhället, säger Timo Erikoinen som på frågan om inte landstinget ska ta hand om sjukdomarna säger "ju fler i ett samhälle som klarar akuta omhändertaganden, desto bättre" och han vidareutvecklar svaret så här:
- Om jag drabbas av akut hjärtstillestånd så bryr jag mig inte om vilken färg människorna som hjälper mig har på bilen. En skadskjutning långt in i älgskogen eller en trafikolycka i Korpilombolo... många människor befinner sig långt ifrån den "vanliga" sjukvården, som dessutom helt tiden drabbas av neddragningar.
Sjukvårdsutbildningen hade nu inriktningen akut omhändertagande, hjärt- och lungräddning, blodstillande och brännskador.
Under utbildningsdagarna har också rikshemvärnschefen general Roland Ekenberg varit på besök.
Vill göra en insats
Hemvärnet i östra Norrbotten har minskat något men uppges vara vassare än tidigare - tack vare modern utrustning.
- Vi har lyckats bra med rekryteringen, dels för att vi medverkat på Kalixdagarna och marknaden i Överkalix, dels för att många människor här känner att de vill göra en insats på olika områden. Här träffas människor, kamratskap och nätverk uppstår och deltagandet här blir en hobby, säger Nils-Göran Strömbäck.