Solen flödar in över udden i Nyborg och Madelene Bodlund visar vägen till trädgårdsmöbeln på bryggan bakom huset mellan två sjöbodar. En granne som har båten bredvid hennes båtplats kommer förbi och småpratar en stund.
Här har trivs hon som fisken i vattnet.
– Det är ju alldeles, alldeles underbart. Jag lever min dröm. Det har inte varit lätt, det ska gudarna veta, det har tagit sjuk lång tid och jag har legat ute med mycket pengar. Men det har varit värt det alla dagar i veckan.
Hon är uppvuxen bara någon kilometer uppåt kusten och där bor hennes föräldrar fortfarande kvar. Själv lämnade hon Kalix efter gymnasiet för att gå en massageterapeututbildning i Spanien. Sedan träffade hon en kille från Karlsborg vid Vättern, flyttade dit och byggde upp en träningsanläggning tillsammans med honom.
Men Madelene Bodlund började längta norrut, sålde träningsanläggningen och startade ett nytt företag för att jobba med pulsbaserad träning över hela Sverige med basen i Umeå.
Varje sommar återvände hon till Kalix och tanken på att köpa sig en egen skärgårdsstuga föddes.
Hon ringde runt för att försöka hitta något, men det var inte lätt. Stugorna gick i arv inom familjerna. Till slut var det någon som tipsade om en obebyggd tomt vid vattnet, där det tidigare hade legat ett gammalt sågverk.
Borohus hade köpte tomten när sågverket la ner och tagit fram en detaljplan för tolv parhus, men gick i konkurs innan de hann längre.
Älvsbyhus, som köpte upp konkursboet, hade inga ambitioner med tomten och sa att de kunde tänka sig att sälja.
– Jag sa att jag bara behövde en stugtomt, men de ville inte börja stycka av någon utan tomt, utan i så fall fick jag lägga ett bud på hela området.
Hon funderade lite och bjöd 75 000 kronor, pengar som hon hade fått loss när hon sålde träningsanläggningen. Älvsbyhus tyckte det var för lite och till slut landade köpesumman på 92 000 kronor. Året var 2006 och hela affären gjordes upp på telefon.
Sommaren efteråt for hon hit för att se vad det var hon hade köpt.
– Det var en massa skrot och betongplattor kvar från sågverkstiden och det såg ut som skit, berättar hon och ler.
Nedanför tomten, vid vattnet, visade det sig att det låg en liten småbåtshamn. Det var något hon inte hade räknat med.
Hon ringde till samfällighetsföreningen som ägde hamnen och frågade ordföranden om hon fick köpa den också, vilket hon fick till ett pris av 55 000 kronor. Men båtägarna i hamnen överklagade. Överklagandeprocessen tog sex år och innan dess visste hon inte vad det skulle bli av den nyinköpta tomten.
Under tiden framkom det också att det fanns ett exploateringsavtal mellan Borohus och Kalix kommun som sa att det var Borohus som skulle finansiera väg, vatten och avloppet till området för bostadsbyggande, något som nu föll på hennes lott.
Hon, som från början bara tänkte bygga en stuga, fick ta ställning till om hon skulle exploatera ett helt kvarter eller avstå från sin stugdröm.
– Jag tänkte: Hur dåligt kan det gå? Jag tog en sak i taget och började ta reda på en miljard saker som krävdes för exploateringen.
2012 stod det klart att hon fick köpa även hamnområdet och då var hon redo att börja bygga. Hon anlitade entreprenörer som schaktade och jämnade ut marken, muddrade och gjorde i ordning pirar, hamn och stränder.
Året därpå drog hon fram väg, vatten och avlopp.
Försäljningen av tomterna finansierade exploateringen.
– I slutänden har det gått plus minus noll, tack vare att jag fick köpa marken så billigt. Och min drivkraft har ju inte varit att tjäna pengar, utan att kunna flytta tillbaka till skärgården. Att bygga kvarteret var bara en del på vägen till att kunna göra det.
Hon har ändrat i detaljplanen, bestämt att husen skulle vara vita med svart tak, att alla skulle få bygga var sin sjöbod, att de skulle ha en gemensam strand och pir, att udden skulle byta namn från Kattgrundet till Skärgårdsudden och att den framdragna vägen skulle heta Skärgårdsvägen.
– Jag ville att det skulle bli som ett stugområde, där barnen kan springa omkring, bada och fiska på sommaren och så har det blivit. Det är väldigt idylliskt.
Det tog några år men nu är samtliga tomter sålda och fem hus står på plats. De som har köpt tomterna har själva fått bestämma vilken typ av hus de vill ha och finansierat dem själva. För egen del anlitade hon en lokal byggfirma.
– Det har varit roligt att följa allas byggen och roligt när vi äntligen fick grannar, säger hon.
Under hela den långa processen hann hon också träffa en man och få en dotter och planen på att bygga en stuga ändrades till att skapa sig ett permanentboende. De byggde huset tillsammans och flyttade in 2014. För några år sedan skilde de sig. Idag är de tillsammans igen, men för närvarande särbos.
På de år som har gått sedan hon köpte marken har bostadsmarkanden förändrats i Kalix, konstaterar hon.
– I början tyckte folk man var galen: "Du kan inte bygga ett nytt hus i Kalix, det kommer aldrig att gå", fick man höra flera gånger. Men nu är det flera som har visat intresse för hur jag har gått till väga. I dag skulle det nog till och med gå att tjäna pengar på det.
Hon visar runt i trädgården och inne i huset. Köket har stor, öppen planlösning, en kamin, högt i tak och fönster och altandörr mot havet, men också en åt sidan där hon har sin lilla köksträdgård. Vardagsrummet är mindre för det behövs ju bara en tv och en tv-soffa, tycker hon, och är beläget i norrläge. Högtalarna är inbyggda i väggen. Sovrummet har fönster mot havet och ligger intill ett stort badrum med bastu och bubbelbad.
– Det var viktigt för mig att kunna få vakna på morgonen, dra upp gardinen och ligga och se ut mot vattnet.
Hon har också ett eget litet rum för meditation på samma sida.
Från gatan är det ingen insyn, inte i något av rummen.
– Jag har alltid älskat inredning och arkitektur. Här har jag fått göra precis som jag vill utifrån de behov vi har.
Även om det har varit en lång väg hit ångrar hon ingenting och hon tror att hon kanske uppskattar det ännu mer för att hon har fått kämpa för det.
– Skulle jag veta vad det innebar så skulle jag ändå göra det en gång till.