Socialnämndens stora sparkrav ger konsekvenser

Osthyvelsprincipens tid är sedan länge förbi i socialnämnden i Kalix.- Vi har redan sparat på detaljnivå, säger socialnämndens ordförande Bertil Sundqvist (S) apropå att hemtjänstens leasingbilar får stå till förmån för tjänstecyklar sommartid.

Kalix kommuns budget för år 2010 diskuteras just nu, och beskedet till socialnämnden är ett sparkrav på 19 miljoner kronor. FOTO: Lotta Nilsson

Kalix kommuns budget för år 2010 diskuteras just nu, och beskedet till socialnämnden är ett sparkrav på 19 miljoner kronor. FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2009-10-02 06:00
Socialnämnden i Kalix ska spara 19 miljoner kronor i budgeten för 2010.
Det under förutsättning att nu aviserade budgetramar håller genom hela budgetarbetet, och de första indikationerna i frågan kommer kommande tisdag då de styrande har första budgetdagen.
Lägg till det ett underskott på tio miljoner kronor för år 2009, som härrör till underskott inom individ- och familjeomsorgen:
Kostnader inom LSS, lagen om stöd och service, står för 7,5 miljoner kronor och försörjningsstödet (tidigare kallat socialbidrag) har ett prognostiserat underskott på fyra miljoner kronor för hela året.
Tack vare överskott i andra verksamheter stannar underskottet ändå på tio miljoner kronor - om prognoserna håller.
Många bäckar små...
Ekonomin diskuterades vid socialnämndens sammanträde i måndags.
- Vi har en mycket besvärlig situation, säger Bertil Sundqvist som tillsammans med övriga ledamöter fick åtgärdsplaner för var och en av verksamheterna som gör underskott presenterade.
Hemtjänsten och de särskilda boendena klarar sina budgetar även om det finns enskilda verksamheter som redovisar underskott.
Psykiatrin och behandlingshemmen skriver också sina resultat i rött.
Genomgående är förslagen för att vända de negativa siffrorna att arbeta mer gränsöverskridande, att använda vikarier återhållsamt samt att spara in på inköpen.
Moment 22
Vid Näsbyns hemtjänstgrupp finns cyklar som personalen ska använda när så är möjligt, och det sparar leasingbilarna och ibland också reseersättning.
Det låter som att ni är nere på detaljnivå?
- Visst är vi det, säger Bertil Sundqvist.
Socialnämnden tog i juni i år en rad beslut som sammantaget väntas spara 8,6 miljoner kronor.
LSS är en tvingande lag och kostnaderna för försörjningsstödet är väl också svåra att påverka?
- Mycket. Människor som har rätt till hjälp ska ha hjälp, vi ser att vi får allt fler sökande som drabbats av Moment 22: Försäkringskassan bedömer att de är för friska för att vara sjukskrivna och de är för sjuka för att arbeta, säger Bertil Sundqvist som inte vill säga något om vilka nedskärningar som kan bli aktuella.
- Det är helt klart så att det här sparkravet ger stora konsekvenser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om