Socialchefen: Vi har stora problem att rekrytera

Nästan åtta av tio socialchefer i landet har svårt att rekrytera personal till socialtjänsten visar en ny rapport. I Kalix var tidigare hälften av socionomtjänsterna på barn- och ungdomssidan obemannade. Men socialchef Anna-Lena Andersson har även svårt att rekrytera till andra områden.

Anna-Lena Andersson, socialchef i Kalix, är bekymrad över den negativa befolkningsutvecklingen.

Anna-Lena Andersson, socialchef i Kalix, är bekymrad över den negativa befolkningsutvecklingen.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2023-10-19 05:00

Anna-Lena Andersson brinner för sitt arbete, men kompetensförsörjningen är en ständig utmaning.

– Generellt sett har vi för få sjukvårdsbiträden, undersköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster – ja, alla yrkesgrupper är det brist inom, och det gäller definitivt socionomer, säger hon.

De vikande befolkningssiffrorna för Kalix kommun har nyss presenterats i delårsrapporten, något som inte underlättar arbetet med att rekrytera personal.

– Det är inte bra. Vi behöver bli fler..

I Socialchefsrapporten för 2023 som fackförbundet Vision nyligen presenterade beskrivs svårigheterna inom socialtjänsten idag. 

77 procent av socialcheferna som tillfrågats bedömer att villkoren för personalförsörjning är svåra. Samtidigt ökar kraven på socialtjänsten till följd av en otryggare omvärld, ett hårdare samhällsklimat med grov kriminalitet och försämrade livsvillkor. 

I somras kom dessutom en ny lag som lägger ansvaret på kommunerna att arbeta brottsförebyggande och som ännu mer ökar kraven på socialtjänsten.

– Socionomerna har ett väldigt svårt uppdrag, det gäller inte minst de som arbetar med Lagen om vård av unga och det är där vi har haft stora problem att rekrytera, säger Anna-Lena Andersson.

LVU är en tvångslagstiftning som innebär ett stort ingripande i människors liv, betonar hon. En utredning kan, om barnen är i fara, resultera i ett omhändertagande.

– Det är ju extremt svårt och prövande och vi måste vara väldigt, väldigt noggranna då vi jobbar. Det krävs omfattande utredningar, analyser och ett gediget arbete.

Under en period i år var sex av tolv dessa socionomtjänster obemannade i Kalix. Nu är de nästan i fatt igen, men det är ofta medarbetare som slutar och det är svårt att ersätta dem, berättar hon. Risken är att det blir en ond spiral.

– Vi har ju ändå samma lagkrav och samma leveranskrav vi ska jobba efter, så det blir tuffare för dem som är kvar. Arbetsmiljön påverkas negativt och risken är att vi inte hinner med allt, vilket drabbar dem vi är till för. I förlängningen kan det bli mycket allvarligt.

Än så länge har de ändå lyckats klara sitt uppdrag genom att anlita konsulter vid hög arbetsbelastning. 

– Det leder till ökade kostnader, men vi måste följa lagstiftningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!