Socialchefen hotar med uppror – efterlyser hjälp från regeringen

Socialchefen Anna-Lena Andersson larmar om att det aldrig varit så svårt att rekrytera personal, som det är nu. "Om vi inte får hjälp nu så måste det nog till ett socialchefsuppror i Norrbotten" säger hon.

Anna-Lena Andersson och Inga-Lis Samuelsson säger att kompetensförsörjningen är i fokus. "Jag har aldrig tidigare varit med om att det är så här svårt att rekrytera, det är en unikt svår situation av aldrig skådat slag", säger Anna-Lena Andersson.

Anna-Lena Andersson och Inga-Lis Samuelsson säger att kompetensförsörjningen är i fokus. "Jag har aldrig tidigare varit med om att det är så här svårt att rekrytera, det är en unikt svår situation av aldrig skådat slag", säger Anna-Lena Andersson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-10-11 17:00

Nyheten i korthet

  • Socialchefen Anna-Lena Andersson larmar om rekryteringssvårigheter i Norrbotten, och uppmanar till hjälp från regeringen.
  • Socialnämnden i Kalix har uppdraget att spara 8,5 miljoner kronor, med fokus på kostnader för övertid och sjukfrånvaro.
  • Facket Kommunal i Kalix instämmer i att rekrytering är ett problem, och föreslår högre grundbemanning och bättre arbetsvillkor som lösningar för att göra jobben mer attraktiva

Socialnämnden i Kalix ska spara 8,5 miljoner kronor och kostnaderna för övertid och sjukfrånvaro är i fokus.

Inga-Lis Samuelsson (C), ordförande i socialnämnden, säger att besparingsåtgärderna för 2025 handlar om att få ned de kostnaderna.

undefined
"Vi saknar fullgod bemanning i alltför många verksamheter. Vi har också för få timanställda, vilket gör att vi får använda ordinarie personal på övertid" säger Inga-Lis Samuelsson.

"Övertid bör även ses i direkt koppling till förvaltningens sjukfrånvaro och de svårigheter välfärden har att rekrytera nya medarbetare utifrån den demografiska utmaningen", står det i politikernas beslutsunderlag.

– Vi har väldigt höga kostnader kopplat till övertid och sjukfrånvaro och det har ju också med kompetensförsörjningen att göra. Vi saknar fullgod bemanning i alltför många verksamheter. Vi har också för få timanställda, vilket gör att vi får använda ordinarie personal på övertid. Vi jobbar mycket med många olika åtgärder för att locka nya medarbetare, allt i från nära kontakt med utbildningarna inom vård och omsorg till bonus till medarbetare som kan tipsa om personer som blir nya medarbetare hos oss, säger Inga-Lis Samuelsson.

Övertidsersättningen var 2019 på tre miljoner kronor, 2022 låg den på 13,6 miljoner kronor och 2023 hade den minskat till 10,5 miljoner kronor.

Sjukfrånvaron inom förvaltningen var 2023 på 8,8 procent och kostade då tio miljoner kronor.

undefined
Kalix kommun ska spara på övertiden och sjukskrivningarna inom socialförvaltningen.

Socialchefen Anna-Lena Andersson har fått uppdraget att minska kostnaderna för övertid och sjukfrånvaro. Kostnaden för övertid ska halveras 2025 och kostnaden för sjukfrånvaro ska sänkas med 1,3 miljoner från 8,8 procent till 7,5 procent.

Hon säger också att det handlar om att hitta människor till jobben i vård och omsorg.

– Övertid och sjukskrivning hänger delvis ihop. Vi vill att människor ska trivas och känna glädje på jobbet, människor ska inte bli sjuka av jobbet, övertid tär på alla.

Utöver arbetet lokalt så samarbetar socialcheferna i länet om, bland annat, kompetensförsörjningen.

undefined
"Jag har aldrig tidigare varit med om att det är så här svårt att rekrytera, det är en unikt svår situation av aldrig skådat slag" säger Anna-Lena Andersson.

– Kalix kommun är inte värst drabbad, flera kommuner har det ännu värre, men det är så svårt även här. Jag har aldrig tidigare varit med om att det är så här svårt att rekrytera, det är en unikt svår situation av aldrig skådat slag, säger Anna-Lena Andersson som efterlyser hjälp.

– Var är ministrarna med ansvar för detta – äldre- och socialförsäkringsministern, socialministern, socialtjänstministern och arbetsmarknadsministern? De behöver träffa länets socialchefer. Hur vill regeringen göra för att ha en jämlik äldreomsorg i hela landet? Hur kan vi få folk till jobben i Norrbotten? Det går att styra flyttströmmarna till där jobben finns, det har ju skett förr, när ska det ske? Vi behöver hjälp. Om vi inte får hjälp nu så måste det nog till ett socialchefsuppror i Norrbotten.

Mona Rosenlid, Anna Johansson och Eva Strand för facket Kommunal i Kalix instämmer i beskrivningen att det är svårt att rekrytera.

undefined
"Lösningen skulle till stor del vara att höja grundbemanningen, då blir vi inte lika sköra vid sjukdom och annat, och jobbet skulle bli mer attraktivt", säger Mona Rosenlid.

De säger att de i många år larmat om utvecklingen, som de ser började för flera år sedan.

Det fanns en tid när vikarierna, de flesta utbildade för jobbet, kämpade om extrapassen. I dag är passen fler än dem som vill ha dem och många är inte utbildade för jobbet.

– Lösningen skulle till stor del vara att höja grundbemanningen, då blir vi inte lika sköra vid sjukdom och annat, och jobbet skulle bli mer attraktivt, säger Mona Rosenlid.

– Schemat med delade turer, varannanhelgtjänstgöring och mycket kvällstjänstgöring är inte attraktivt. En förändring där, och högre löner samt bättre ob-ersättningar, skulle bidra till att det blir lättare att rekrytera till omsorgen, säger Eva Strand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!