Skoglig samverkan, skogsnäringens gemensamma organ i länet, har för andra året i rad utsett årets vackraste hygge.
- Ett hygge kan väcka känslor och ses som en dramatisk förändring i landskapet, men det kan också ses som ett nytt älgpass, ett sommarjobb att plantera eller som chansen till en god lingonskörd, säger Anders Nenzén, som är verksamhetsledare vid Skoglig samverkan Norrbotten.
Jan Forsström är son åt markägaren Bertil Forsström som gick bort för ett halvår sedan, och han önskar förstås att hans far hade fått vara med denna dag.
Markområdet som avverkats är på 18 hektar. Det är nästan tre gånger större än de genomsnittliga markerna som avverkas.
Mycket bra jobb
- De har gjort ett mycket bra jobb, säger Jan Forsström med hänvisning till skogsentreprenörerna Lars Risén och Fredrik Risén - far och son- som också är på plats.
- Det är roligt att få uppmärksamhet, särskilt i löneförhandlingstider, säger Lars Risén med glimten i ögat - och som en vink till Sveaskogs representanter på plats.
Lars Risén har varit skogsentreprenör i 47 år och han säger att utvecklingen gått från de stora öppna kalhyggena till mer planerade avverkningar där grupper med träd sparas och passager skapas och resultatet blir en spännande miljö när den nya, återplanterade skogen växer upp.
Fredrik Risén beskrivs vara den av de två som är pedant och har "fingertoppskänsla" och därmed har stått för en stor del av planeringen, där också Stefan Drugge varit med.
- Så här skulle jag vilja ha det, om det var min skog, säger Fredrik Risén som vandrat genom markerna till fots innan maskinarbetet tagit vid.
I juryns motivering, till att välja just detta hygge som länets vackraste, sägs bland annat att det är "synnerligen välkomponerat" och att entreprenörerna "nyttjat de naturliga variationerna" och lämnat områden som är beroende av "förstärkt hänsyn" samt att området nu är "fantastieggande".
Stannar på orten
Nästa steg är detaljplanering och utgångspunkten är att granarna ska fröså sig själva.
- Jag tänker mig blandskog här, och kanske tallar på de högre partierna, säger Jan Forsström.
Timret uppges stanna på orten - det säljs till Setra och Billerud.