Marianne Berglund är kanske mest känd för alla år som journalist, varav många som redaktionschef vid Haparandabladet som också var det arbete hon nyligen lämnade.
Journalistkarriären inleddes år 1984 vid Norrbottens Kuriren i Kalix och sex år senare började hon anställningen på Haparandabladet.
– Det var generellt kärv ekonomi på redaktionerna och vi som jobbade fick ”ge järnet” och ränna en hel del. Jag har skrivit och fotograferat, redigerat och i många år varit arbetsledare för redaktionen. Det gick bra för jag trivdes så otroligt bra, säger Marianne Berglund.
Marianne Berglund är aktuell med boken ”Livet i byn som liten”, hennes tredje bok, och den handlar om hennes första år i den lilla byn Olofsfors i södra delen av Överkalix kommun.
– Jag skriver om olika episoder som de flesta i våra trakter, som växt upp på 1950- och 1960-talen kommer att känna igen sig i. För yngre läsare vill jag ge en bild av hur det var att växa upp där och då.
”Det börjar egentligen med fotograferingen” säger Marianne Berglund, apropå böckerna, utöver böckerna har hon gjort flera tusental tornedalskalendrar samt vykort i ett stort antal.
– Jag började fotografera redan i tonåren, säger Marianne Berglund.
En kurs i att behandla bilder, en utställning och en förfrågan om att göra en bok som senare blev ännu en bok och – ja nu en tredje bok.
Skrivandet i tidning och uppdrag avseende bilder finns också kvar i olika former.
Innan journalistiken och författandet blev verklighet var det en annan dröm som blev verklighet.
– Jag drömde om att bli lärare och jag utbildade mig först till förskollärare och senare till lågstadielärare, jag tycker om barn och jag trivdes med det jobbet också, säger Marianne Berglund.
Drömmen om att skriva fanns redan i unga år.
Marianne Berglund skriver i boken om att hon drömde om det, redan på sin moped.
Det bästa med journalistiken?– Gensvaret från läsarna, det var halva betalningen. Jag är så tacksam för alla kontakter med människor genom alla år, säger Marianne Berglund.
”Livet i byn som liten” är tryckt i 250 exemplar och idén är att trycka fler vid behov.
Fler bokidéer?– Närmast vill jag ha ut mina norrskensbilder och andra naturbilder, jag har redan skrivit en inledning och jag vet vilka bilder jag vill ha med så den boken är egentligen långt gången, säger Marianne Berglund.