Sivert Holmberg och Britt Johansson bor i närheten av de två hyreshusen på Kungsviksgatan i Kalix, där de tio soptunnorna står oskyddade utomhus.
De berättar att soptunnorna ibland är överfulla och att fåglar drar ut sopor, eller så blåser soporna i väg. Ibland är tunnor omkullblåsta och soporna sprids i grannskapen.
Pizzakartonger, hamburgerpapper, snabbmatslådor och annat skräp, även plast, ligger i dikena på båda sidorna om vägen från Kungsviksgatan upp mot Hantverkargatan.
Sivert Holmberg har bott i området i fyra år och han säger att problemet med soporna har eskalerat efter renoveringarna i hyreshusen.
– Det ser verkligen illa ut, säger han.
Han har pratat med HSB, som förvaltar husen åt fastighetsägaren Rawi AB.
– De svarade att de ska fixa problemen till sommaren. Vi är inte hjälpta av det nu, säger Sivert Holmberg.
Paret tycker att svaret, med en lösning till sommaren, är nonchalant.
Patrik Rönnqvist, kundansvarig vid HSB, säger att soporna börjar vara ett jätteproblem vid många fastigheter.
– Det har blivit värre och värre, även i soprummen vid fastigheterna, de ser ofta för jävliga ut. Det händer att den som lämnar sopor öppnar dörren och dumpar där, han eller hon ids inte ens gå och sätta den i tunnan, säger han.
Han säger apropå hyreshusen på Kungsviksgatan att gården ska byggas om med start våren 2025.
– Det kommer ny lag om sophanteringen 2026. Jag är inte insatt i detaljerna ännu, men det ska finnas sopstation med viss sopsortering vid fastigheterna och tunnorna kommer då att finnas inomhus.
Han känner till problemet med sopor som sprids kring Kungsviksgatan, han säger att det är ett stort problem. Men han säger också att tio soptunnor där, på 54 lägenheter, inte är för lite.
– Problem med för få tunnor löser vi snabbt, men så är det inte i detta fall. Det handlar tyvärr om att många lämnar sopor i redan fulla tunnor, på grund av att de inte ids gå några meter till och lämna påsen i en tunna där den ryms.
Han förstår de närboendes frustration över att behöva plocka skräp som sprids till den egna tomten. Patrik Rönnqvist bor själv centralt och störs över sopor som blåser in på tomten.
– Jag vet inte vad vi kan göra nu på Kungsviksgatan. Vi har tre fastighetsskötare som snurrar runt stan på vardagarna och rensar när det behövs. När vi får mer snö blir högarna ett skydd mot gatan och till våren börjar arbetena med sopstationen, säger han.