Sköterskor söker kunskap för pengarna

Sjuksköterskorna Lisa Christiansen och Christina Öberg på dialysavdelningen i Kalix har fått stipendium. I höstas avslutade de en fortbildning inom njurmedicin och nu vill de se och lära hur en avdelning med självdialys fungerar.

Dialysavdelningen på Kalix sjukhus öppnade för ett och ett halvt år sedan. Stipendiaterna och dialyssköterskorna Lisa Christiansen och Christina Öberg tittar till sin patient Yngve Larsson. Med på bilden är också sektionsledare Jan-Ola Gustafsson.                       FOTO: Susanne Jansson

Dialysavdelningen på Kalix sjukhus öppnade för ett och ett halvt år sedan. Stipendiaterna och dialyssköterskorna Lisa Christiansen och Christina Öberg tittar till sin patient Yngve Larsson. Med på bilden är också sektionsledare Jan-Ola Gustafsson. FOTO: Susanne Jansson

Foto: Susanne Jansson

KALIX2009-06-02 06:00
I Sverige finns det cirka 3 000 njursjuka som måste rena sitt blod genom dialys. En normallång behandling tar cirka fyra timmar och de flesta patienterna behandlas tre dagar i veckan. På många platser i Sverige erbjuder landstinget självdialys då patienten, efter att ha utbildats av professionell personal, kan sköta sin egen behandling. Den möjligheten finns ännu inte i Norrbotten.
Ligger i tiden
-  Vi vill se hur det fungerar på en avdelning med självdialys. Det här ligger i tiden och vi vill vara förberedda, säger Öberg.
-  Det har visat sig att patienten mår bättre och kan leva friare och ett mer aktivt liv med självdialys. Dessutom känner patienten sig mer delaktig, säger Christiansen.
De vetgiriga sköterskorna sökte och fick ett stipendium via SNSF, Svensk njurmedicinsk sjuksköterskeförening. Stipendiet,
5 000 kronor, ska de använda till en studieresa, men ännu har de inte bestämt sig för vilket sjukhus de ska besöka.
Beredda sköterskor
På dialysavdelningen i Kalix finns elva platser. I en av sängarna ligger Yngve Larsson och halvslumrar medan dialysmaskinen arbetar. Ännu kan inte han eller någon av hans medpatienter i Norrbotten erbjudas självdialys. Men när Norrbotten är redo kommer också sköterskorna Lisa Christiansen och Christina Öberg att vara beredda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om