Skolverkets rekommendation: 15 barn per grupp
Skolverket anser att grupper på 15 barn är att föredra, för att barnen ska utvecklas på ett optimalt sätt.I Kalix kommun är grupper på 18 och i bland 19 barn vardag.Fleråriga diskussioner om mindre grupper har stannat vid just diskussioner.
Där framgår att barngrupperna successivt blivit allt större:
Mellan 1990 och 2001 steg den genomsnittliga gruppstorleken i landet från 13,8 till 17,5 barn per grupp och personaltätheten sjönk.
Inga belägg
"Det finns inga belägg för att det skulle finnas någon gruppstorlek eller personaltäthet som är den optimala i alla sammanhang. Förutsättningarna varierar från grupp till grupp och från tid till annan. En gruppstorlek eller personaltäthet som är lagom i en förskola behöver inte vara det i en annan. En kunskapsöversikt som Skolverket tagit fram visar dock att riktmärket för en gruppstorlek om cirka 15 barn är att föredra, för att barnen ska utvecklas på ett optimalt sätt" skriver Skolverket.
Önskas: Mindre barngrupper
Anna-Lena Larsson är förskoleutvecklare vid Kalix kommun.
Hur är förskolan i Kalix kommun?
- Vi har en bra förskola. Vi får nu en ny läroplan som ser förskolornas enormt viktiga roll, som trycker på språk, matematik, teknik och naturkunskap i de tidiga åren och utifrån barnens perspektiv.
Vad betyder Skolverkets rekommendation om barnantalet?
- Jag önskar också mindre barngrupper och det jobbar vi för. Jag hoppas att vi med start januari 2011 kan prata mer om kvalitén och inte kvantiteten i förskolan, säger Anna-Lena Larsson.
Fotnot: Grupperna på 18 och 19 barn har tre anställda per grupp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!