"Hej vuxen" är en serie digitala föreläsningar på aktuella teman som arrangeras genom ett samarbete mellan Övertorneå, Överkalix, Haparanda och Kalix kommuner. Länk finns på kommunernas hemsidor.
28 februari föreläser Annika Carlberg, skolpsykolog i Kalix, om oro och ångest hos barn och ungdomar.
I en orolig värld, när alla har tillgång till nyhetsflödet i sina mobiler, är det inte konstigt att unga som har lite svårare att förstå världen än vi, drabbas av oro, menar hon.
– Eftersom de har mindre livserfarenhet kan de vara beroende av vuxna för att hantera det.
Vad kan vi vuxna göra för att stötta?
– En av de viktigaste sakerna är att man vågar prata om det psykiska måendet. Det kan finnas mycket skam runt ångest eller att må dåligt och om vi vuxna inte vågar lyfta ämnet, så kan vi signalera att det är något man inte ska prata om.
Hon tycker det är viktigt att inte vifta bort det, utan att vara lyhörd för vad barnet tänker och känner.
– Varken oro eller ångest är något farligt, även om det kan kännas jobbigt för stunden och man kan få kroppsliga symptom som svårt att andas och yrsel. Men det går alltid över av sig själv, så det gäller att inte stressa upp sig själv i stunden.
Ibland kan det hjälpa barnet att man djupandas tillsammans.
Ångest kommer från grundkänslan rädsla, berättar hon.
– Men medan rädslan uppstår när du möter ett hot, så är ångest en rädsla för våra föreställningar och tankar om hur saker kan bli.
Om barnet är rädd att inte få jobb i framtiden, att aldrig kunna hitta en partner, eller till och med för döden – hur kan man då stötta i det, när man kanske inte själv har lösningen?
– Vid oro och ångest ser man oftast bara det värsta tänkbara framför sig och får svårt med problemlösning. Vi kan hjälpa barnet att reflektera och se andra alternativ. Men sedan är det också så att vi inte vet allting om hur det kommer att bli i framtiden. Därför är det bra att hjälpa barnet att träna sig i att inte kunna ha kontroll på allt i alla situationer.
När vet man att man behöver söka professionell hjälp?
– När ångesten blir en så stor del av livet att barnet inte klarar av att göra det han eller hon brukar och vill göra, det blir ett lidande och man inte kommer någonstans med de strategier man har själv.
Kontakta då skolsköterskan, hälsocentralen eller BUP-linjen som har telefonnummer 010-4526364.