Ida Nordlund är rektor och skolchef vid Kalix folkhögskola sedan fem år tillbaka och nu pågår rekryteringen efter hennes efterträdare.
– Jag har trivts och trivs superbra på Kalix folkhögskola, det är en fantastisk arbetsplats, men jag har startat eget företag och jag vill satsa ordentligt på det, säger Ida Nordlund som fortsätter:
– Jag brinner för att hitta nya sätt att hantera kompetensförsörjningen och lärarbristen. Företaget heter Lektionsakuten och är Sveriges första fristående utbildningsplattform med förinspelade lektioner i hela kurser och de riktar sig från gymnasieskolan och uppåt. Det finns skolor som tagit fram egna system för detta, men vi har den första lanserade tjänsten. Idén är inte att plocka bort lärare, de förinspelade lektionerna finns för när läraren inte är där. I dag är det tyvärr ofta så att om en lärare är sjuk så ställs lektionen in. Jag har jobbat inom gymnasieskolan tidigare och får ont i magen när jag tänker på hur många lektioner som ställdes in - och söderut är situationen ännu värre.
Ida Nordlund säger "det här är lite att sticka ut hakan, skolvärlden har alltid varit på ett visst sätt".
– Visst har samhället i och med pandemin lyckats ställa om och i vissa fall har det fungerat, men inte alltid, och många gånger har eleverna inte fått en ordentlig genomgång. Det är inte så att hela Sveriges lärare över en natt blev digitala.
Tiden på folkhögskolan?
– Jag menar verkligen det jag säger om att jag har Kalix bästa jobb. Jag tror samtidigt att det är bra att inte stanna för länge i en sådan här roll, det kan vara bra att byta ledare som kan se nya saker. Jag är helt övertygad om att skolan kommer att fortsätta utvecklas. Vi har en fantastisk personal, ett jättefint arbetsklimat, det finns driv och engagemang på skolan. Jag är också stolt över att vi lyckats vända en ekonomi som var under isen till ett mer stabilt läge och att vi fått gjort en hel del åtgärder på fastigheten.
Vilka egenskaper behöver efterträdaren ha?
– Lyhördhet, ödmjukhet och samtidigt ett starkt driv. Idéer finns det gott om bland personalen. Det gäller att ta vara på människors styrkor så att alla verkligen får utvecklas.
Ida Nordlund säger att överlämningen till efterträdaren ska bli "så lugn och bra som möjligt".
– Vi ser hur rekryteringsprocessen går. Jag har sagt att jag kan vara kvar till efter årsstämman i maj.