"Skolan måste få lugn och ro"

Kärleken förde honom från Algeriet till Kalix för 25 år sedan och Kalix är sedan länge hemma.För åtta år sedan engagerade han sig i politiken och nu hoppas han på större inflytande.- Jag sätter upp mina mål och jag når dem alltid, säger Michel Mebarki, ny gruppledare för Folkpartiet i Kalix.

Michel Mebarki vill ta plats i politiken i Kalix. "Jag har mycket att ge, jag hoppas att jag får chansen."FOTO: Lotta Nilsson

Michel Mebarki vill ta plats i politiken i Kalix. "Jag har mycket att ge, jag hoppas att jag får chansen."FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2010-09-17 06:00
Michel Mebarki var 20 år när han flyttade till Kalix och han skrattar när han säger "jag har blivit gammal".
- Jag var i Kalix på semester sommaren 1984 och då träffade jag min blivande hustru, ett år senare flyttade jag hit, säger Michel Mebarki som började sin tid i Kalix med att läsa svenska och starta den egna pizzerian som han numera har sålt på grund av ryggvärk.
- Jag jobbade åtta (inte sju) dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll, i fyra år innan jag tog ut någon semester.
En lärare som arbetar som pizzabagare tillhör inte vanligheterna?
- Jag var utbildad lärare och hade jobbat i Algeriet i tre år när jag flyttade därifrån, jag kunde inte svenska så jag kunde ju inte börja jobba som lärare här. Jag är språklärare i franska och jag vikarierar på Manhemsskolan, i Töre och på Norrskenets friskola.
Präglad av uppväxten
Michel Mebarki säger att han drevs av en dröm; drömmen att gifta sig, köpa hus och skaffa bil.
- Jag vet vad jag vill, jag sätter upp mina mål och jag når dem alltid för jag gör vad som krävs.
Uppväxten i en familj med sju barn, en hårt arbetande pappa och "utan lyx" som han själv beskriver det, har präglat honom.
Det märks i politikerrollen -  ledamot i barn- och grundskolenämnden och dess arbetsutskott som fick sparken av kommunfullmäktige samt ledamot i fritids- och kulturnämnden - då han ofta ifrågasatt påstådda besparingar.
- Jag vet vad som kan krävas för att tjäna en krona, inte minst efter min egen tid som företagare, därför blir jag upprörd över hastiga och ogenomtänkta beslut som exempelvis att lägga ned skolor som nyligen renoverats för flera miljoner kronor.
Valets viktigaste fråga
Michel Mebarki svävar inte på målet när han ska välja valets viktigaste fråga i Kalix.
- Det är skolfrågan, sen kommer jobben, jobben och jobben. Framtiden börjar i klassrummen och skolan får för lite pengar. Skolnedläggningar löser inga problem, kommunen står med stora tomma byggnader och skolskjutsarna kostar pengar.
Betyder det att du säger nej till skolnedläggningar?
- Nej, det betyder att vi måste få en grundlig skolstrukturutredning och långsiktiga beslut som det finns en stor enighet kring. Ledarskapet i skolan måste utvecklas och fler kuratorer behövs för elevhälsans skull. Skolan måste få lugn och ro, den turbulens som nu varit gör att elever, föräldrar och lärare inte mår bra.
"Jag är socialliberal" säger Michel Mebarki.
- Jag engagerade mig i Folkpartiet för åtta år sedan, värderingarna stämmer med mina, det är precis så jag tänker. Individen måste få bestämma över sitt eget liv, vi lever inte för evigt och livet är en gåva. Hjärta och hjärna måste gå hand i hand i politiken.
Kalix är hemma
Ungefär vart annat år reser Michel och familjen till Algeriet där Michels mamma finns, syskonen bor numera i eller i närheten av Paris i Frankrike.
- Jag känner inget stort engagemang för vad som händer där nu, det angår inte mig. Jag är svensk och Kalixbo, när jag är i Algeriet och ska åka tillbaka till Kalix säger jag att jag ska åka hem, säger Michel Mebarki.
fakta Michel Mebarki
Ålder: 46 år (i november)
Familj: Hustrun Marianne Sandberg Mebarki och sönerna André 22, Samir, 15 och Joseph, 12
Bor: I villa i centrala Kalix
Fritidsintressen: Idrott, bland annat spela fotboll, laga mat och läsa politik
Förebild i politiken: Åke Bergbäck (företrädare som gruppledare i Folkpartiet)
Kuriosa: Michel Mebarki berättar att skolan är "helig" i Algeriet. "Du går dit och du ska jobba lika hårt som din pappa gör på sitt jobb. Eleverna måste läsa mer där än här. Lärarna har mycket högre status i Algeriet än i Sverige."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om