Skolan ett helvete för Sara, 14

"Hora" och "äckel", hot, sparkar och slag.
Skolan var ett helvete för Sara och en dag rasade allt:
Att komma bort från mobbarna, innebar 14-åringens flytt hemifrån.
Skolinspektionen stämmer Kalix kommun och inom kort ska saken avgöras i tingsrätten.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

KALIX2013-09-12 07:33

Sara är ett fingerat namn, hon heter egentligen någonting annat.

Sara började högstadiet vid Manhemsskolan, Kalix enda kommunala högstadieskola, för ett antal år sedan.

Kort senare var glåpord och kränkningar en del av hennes vardag.

Skolledningen uppmärksammades på problematiken, som eskalerade.

– Vi var på nio protokollförda möten tillsammans med skolchefen, rektor, mentorer och kuratorer. Ingenting ledde någonstans. Varje möte talade de om att de pratat med barnen och deras föräldrar och det innebar konkret att det var lugn och ro i ett par dagar innan allt drog i gång igen, säger Saras pappa.

"Vi hade inget val!"

Vardagen blev ett helvete för Sara.

De verbala kränkningarna övergick i att andra elever hällde mat över henne, sparkade och slog henne, hotade med våldtäkt och hotade henne till livet.

– Hon var stark, men efter ett och ett halvt år orkade hon inte mer, hon bröt ihop. Hon var så nedkörd, hon kunde inte gå till skolan och hon kunde ändå inte tillgodogöra sig undervisningen där, säger pappan och fortsätter:

– Det var ett enormt svårt beslut att flytta vår dotter till en högstadieskola i en annan kommun. Vi skickade bort vår 14-åring, hon fick bo ensam under veckorna och komma hem på helgerna. Vad skulle vi göra? Vad hade vi för val? Vi hade inget val!

När föräldrarna inte räcker till

Sara gick ut högstadiet i den nya kommunen och fortsatte gymnasiet där.

– Jag ser min dotters utveckling och inser att det var något fel på den skola hon gick i, säger pappan som ger skolledningen underkänt.

Vad skulle de ha gjort?

– De skulle ha kallat alla berörda till mötena, alltså även barnen som mobbade och deras föräldrar. Tyvärr är många föräldrar i dag inte tillräckliga föräldrar och vad har skolledningen för plan när så är fallet?

Någon på din sida

Sara säger att hon mår mycket bättre nu, men det faktum att hon kände sig misstrodd under de svåra åren gör ont.

Tips till andra som mobbas?

– Se till att du har någon på din sida, du klarar inte detta helt själv hur mycket du än försöker. Tänk över hur du ska klara dina studier och om du måste, byt skola.

Skolinspektionen företräder Sara när fallet prövas i tingsrätten.

Skadeståndsanspråket för hennes lidande är 90 000 kronor.

– Jag kommer aldrig att glömma den svåra tiden i Kalix, den bär jag med mig hela livet, säger Sara.

Så säger lagen

Skollagen säger följande om åtgärder mot kränkande behandling

- Huvudmannen ska se till att det inom ramen för varje särskild verksamhet bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever

- Huvudmannen ska se till att det genomförs åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling

- Huvudmannen ska se till att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever

- En lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden

Källa: www.riksdagen.se, skollagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om