Peter Ekholm säger att skadorna i skogen har ökat de senaste åren. Mycket på grund av nya arter som tillkommer i nya områden på grund av ett varmare klimat.
– Det blir allt viktigare att sköta om skogarna. Vi måste göra en hel del för att rädda skogarna, faunan och klimatet, säger Peter Ekholm.
Han konstaterar att skogsskötsel är ett område som splittrar. En del anser exempelvis att kalhyggen är ett effektivt sätt att öka tillväxten i skogen och att få avkastning på sin investering. Andra tycker att kalhyggen är en metod som bör avvecklas helt.
– Klart är att vi inte kan skapa naturreservat överallt, det är inte någon bra lösning, varken för klimatet, börsen eller skogen. Vid speciella tillfällen måste man kalhugga exempelvis om skogen är sjuk. Då är enda lösningen att byta trädslag på marken. Vid omfattande insektsangrepp finns inte några andra bra alternativ.
Han konstaterar att gammal skog bjuder på biologisk mångfald, men på lägre bindning av koldioxid än yngre skog.
– Våra ungskogar måste vi röja och gallra så att skogen får tillräckligt med ljus och näring så att träden kan växa. Växande skog binder mer koldioxid. Även vid avverkningar går det att ta hänsyn till biologisk mångfald.
Ofta huggs bladträd ned vilket han konstaterar leder till betesskador från älgar på tall och gran, träd som älgen annars väljer bort om det finns alternativ som sälg, asp och björk.
– Blandskog är att föredra. Att använda ett trädslag kan bli katastrof, i värsta fall blir det en spökskog där alla träd dör.
Nu syns allt fler skador på skog.
– Nu har vi granbarkborre i både Sverige och Finland. Det gäller att vara uppmärksam på sin skog, granbarkborren sprider sig snabbt och ställer till med mycket elände i skogen. Ju varmare det blir desto längre norrut kommer den. Med ett varmare klimat får vi också mer stormskador och även mer skador i skogen på rötter och mark då marken inte håller för tunga skogsmaskiner.
Just nu arbetar han i Finland med att förbereda för kalhuggning.
– Här ser vi granar med granbarksborre och gran med rotticka. Allt fler skogar blir multisjuka. Det forskas på fenomenet.
Peter Ekholm säger att det är viktigt att tänka långsiktigt.
– Det vi gör i dag, ser vi resultaten på först om flera år. Därför behöver vi tänka till. Även norra Sverige och Finland måste hålla utkik på utbrott av exempelvis granbarkborre, säger Peter Ekholm.