Skeppsvarv på Bergön minnesmärkt
Det byggdes ett skepp uti norden Gustaf var det skeppets namn, pumpa läns. Men Gustafs historia blev kort, efter bara tretton timmar förliste skeppet i en häftig storm. Nu är platsen där skeppet byggdes minnesmärkt.
Resan utgick från Björnholmens hamn, strax utanför Påläng.
Foto: Susanne Jansson
För att ta sig ut till ön, som ligger i den yttersta delen av Töre skärgård, drog tre båtar lastade med kulturintresserad, sjövana mannar till den i folkmun kallade bynningsplatsen.
Först i båten klev den 82-årige Henry Rönnbäck och trots att åren satt spår och han behövde en krycka för att ta sig ombord sprakade ögonen unga och förväntansfulla. På väg ut till havs visade Henry upp den skrift som han kommer att dela ut till väl valda historieförvaltare, Kalix kommuns bibliotek samt ett tiotal andra platser.
Brinner för bygdens historia
Skepparen Rune Isaksson och systern Marianne Malmelind fanns ombord på samma båt som Rönnbäck.
- Henry är en oerhört duktig forskare. En eldsjäl som brinner för bygdens historia, berättar Marianne Malmelind på vägen ut till ön.
- Han behöver verkligen uppmärksammas.
Och uppmärksammad blir han. Åhörarna som samlats lyssnar alla på Rönnbäcks berättelser om hur han genom årens forskning kunnat fastställa att just här på bynningsplatsen, eller byggnadsplatsen i modern form, fanns på 1700-talet ett skeppsvarv.
- Jag har varit i kontakt med sjöhistoriska, lantmäteriet, Västerbottens museum och läst flera böcker, säger Rönnbäck.
- Närmare än så här kan man nog inte komma. Men man måste också vara självkritisk. Håller filosofin för en djupare granskning?, fortsätter han.
Karta hittades på lantmäteriet
De kulturintresserade åhörarna som följt Henry Rönnbäcks forskning håller alla med. Ett bevis är den karta han fann på lantmäteriet daterad 1779. På den är bynningsplatsen utmärkt som "gamla skeppshvarvet".
- Om det då var gammalt så bestyrker det uppgiften om att Gustaf stod färdig 1776.
- I Krister Westerdahls bok, Norrlandsleder del 2, kan man läsa att de vrakdelar som hittas i Kalix skärgård, vid Bergön kan vara rester av fartyget.
"Förslaget är att vrakdelarna kan härröra från det på Bergön nybyggda skeppet Gustaf, om 300 svåra läster*,som den 10 oktober förliste 13 timmar efter avfärden från byggplatsen. Beställare var den engelska köpmannen Thomas Gilbertdts."
Efter ett stycke berättad historia samlas alla vid det av smeden Stefan Rönnqvist skapade minnesmärket. Märket i plåt och koppar tar plats och en stolt Henry Rönnbäck konstaterar.
- Jag är oerhört glad. Det är skönt att komma fram till målsnöret.
* läster = äldre mått på lastförmåga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!