Skarp IVO-kritik mot Johannisberg – igen

Inspektionen för vård och omsorg riktar återigen kritik mot Sis-hemmet Johannisberg i Kalix. De anser att tidigare brister inte åtgärdats och att intagna ungdomar lämnats ensamma utan tillräcklig uppsikt av personal. Något som beskrivs som särskilt oroande eftersom flera av de intagna är dömda eller misstänkta för grova brott som exempelvis mord.

Johannisberg i Kalix får återigen kritik av Inspektionen för vård och omsorg då de anses ha bristande bemanning.

Johannisberg i Kalix får återigen kritik av Inspektionen för vård och omsorg då de anses ha bristande bemanning.

Foto: Lars-Göran Norlin

Kalix2025-01-07 17:00

IVO lyfter fram att mängden personal på hemmet inte varit tillräcklig för att säkerställa de inskrivnas trygghet och säkerhet nattetid, samt att de går miste om behandling och aktiviteter.

Redan 2022 riktade IVO liknande kritik mot Johannisberg som då meddelade att de planerade för att stärka upp grundbemanningen. Vid tiden för inspektionen hade det arbetet dock inte varit tillräckligt.

IVO ser allvarligt på problemen med bemanning då enheten kräver en hög säkerhet. Flera av de som placeras där har dömts, eller varit misstänkta, för allvarliga våldsbrott eller mord. Johannisberg har därför den högsta säkerhetsnivån.

undefined
Personalbristen anses dels vara en säkerhetsfråga, men också något som påverkat de inskrivna ungdomarnas möjligheter till aktiviteter och behandling.

Sis meddelar att de planerar för att minska antalet platser och fortsätta att stärka bemanningen. Problematiken ska enligt dem inte handla om budget, utan snarare om att personal inte finns att tillgå. De menar också att problemen inte bara handlar om bristfällig bemanning utan även om förändringar i organisationen med nya medarbetare med kort erfarenhet och bristande introduktion.

Sis Johannisberg planerar även att införa en typ av bemanningspool som ska vara en resurs utöver den grundläggande bemanningen.

undefined
Inspektionen för vård och omsorg menar att det råder en generell platsbrist vid SiS och att de generellt bör arbeta för att öka antalet platser snarare än att dra ner.

Inspektionen för vård och omsorg begär ingen återredovisning i ärendet eftersom många åtgärder redan genomförts eller planeras. De påpekar också att det råder en generell platsbrist vid Sis och att de hellre vill se att antalet platser ökar, än minskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!