Sista skolavslutningen

I går var det den sista skolavslutningen vid Vitvattnets skola. Skolan läggs ner och barnen ska skjutsas till Gammelgårdens skola.Föräldrarna har dock inte gett upp:- Vi kräver att politikerna tar upp skolfrågan på ett extra kommunstyrelsesammanträde inom kort, säger Erik Lindberg.

Alla barn och lärare i Vitvattnets skola samlade till en sista bild. Och det är det sista som händer före det efterlängtade sommarlovet. FOTO: Lotta Nilsson

Alla barn och lärare i Vitvattnets skola samlade till en sista bild. Och det är det sista som händer före det efterlängtade sommarlovet. FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2008-06-13 06:00
Vitvattnets skola har haft 22 skolbarn från förskoleklass till och med årskurs sex.
Förskolan, i samma byggnad, har 13 barn, men eftersom det fötts barn i bygden den senaste tiden så väntas fler inom kort.
På skolavslutningen samlades alla i skolans gymnastiksal och allt var precis som en skolavslutning ska vara - många finklädda, glada och förväntansfulla barn, föräldrar, en del andra bybor samt skolans och förskolans personal.
På programmet fanns sång och musik, rektorns lyckönskningar och blommor till både vuxna och barn.
Skratt och glädje, men också lite vemod över att ännu ett år är till ända och några barn lämnar skolan för högstadiet.
Så långt var det vilken skolavslutning som helst.
Grumlad glädje
I Vitvattnet fanns det dock ännu en dimension.
Politikernas beslut att lägga ner skolan grumlar glädjen för gammal som ung.
Gunnar Jonasson har jobbat som lärare i 36 år, det senaste året i Vitvattnet, och han uttrycker vad många känner:
- Skolnedläggningen är negativ i kvadrat! Det engagemang som finns i Övre bygden har jag inte sett någon annanstans, trots att jag har varit utlandsanställd i tio år och mött väldigt många engagerade människor.
Byaföreningen, Servicecentrum i Övre bygden, har blivit rikskänd för sitt arbete för bygden och till synes små men viktiga saker har skett i skolan genom dess försorg.
Svek, tröst och stöd
Gunnar Jonasson (klass 4-6) och kollegorna Åsa Nordlund (fem- och sexåringarna) och Jeanette Sundström (klass 1-3) har haft en svår situation den senaste terminen.
- Vi har sett hur den största arbetsgivaren i Kalix, Kalix kommun, behandlar barn och personal hur som helst. Det är inte länge sedan barnen fick veta var de ska gå i skola nästa termin och jag vet ännu inte var jag ska arbeta när skolan börjar igen. När jag gick lärarutbildningen på 1970-talet var en lugn och trygg miljö för barn och personal jätteviktigt, så är det inte längre. Det finns all anledning att kräva att skolan ska bli statlig igen, säger Gunnar Jonasson som mitt i den här ovetskapen haft att hantera skoldagar med gråtande barn.
- Som pedagoger har vi tröstat och stöttat dem, sagt att allt blir bra.
Centerprofil ställde upp
NSD hälsade på hos Georg och Gunhild Larsson för några månader sedan, då skolnedläggningen ännu var ett hot.
Georg Larsson var länge centerpartiets profil i Kalix och han hade landsbygdens väl och ve för ögonen.
Nu är makarna med på den sista skolavslutningen.
- Jag var med när skolan byggdes upp och byggdes till så det här känns förskräckligt, säger Georg Larsson som tillägger:
- Jag trodde att politikerna skulle besinna sig med hänsyn till de långa skolskjutsar som drabbar barnen.
Nu återstår att se hur politikerna hanterar kravet om ett extra kommunstyrelsesammanträde för att diskutera medborgarförslaget:
Att skjuta upp skolnedläggningen i två år för att ge byn chansen att visa att man kan driva skolan och att det blir billigare än att lägga ner den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om