Sexåring utsatt för strypgrepp – med ett hopprep

Efter upprepade kränkningar under hösten mot hennes sexårige son upptäckte mamman i samband med en hämtning att en annan elev hade försökt att strypa sonen. "Min son är orolig och känner sig inte trygg längre med att gå till skolan", säger mamman.

Mamman har anmält händelsen till polisen samt upprättat en orosanmälan till socialtjänsten angående den andra pojken.

Mamman har anmält händelsen till polisen samt upprättat en orosanmälan till socialtjänsten angående den andra pojken.

Foto: Montage

Kalix2023-10-22 06:00

Oroligheterna började redan första skoldagen på terminen i Kalix för den sexårige pojken. När mamman skulle hämta honom efter jobbet hade en annan pojke kastat sand på honom.

– Min son hade fullt med sand i öronen och håret, berättar mamman

– Problemen har med tiden tilltagit, och min son har blivit knuffad och slagen och kallad elaka saker av samma pojke.

Mamman har pratat med personal på skolan om problemet men upplever att det inte har gett önskad effekt.

– En annan dag när min son kom hem hade han blivit knuffad så rodnad hade uppstått på hans kind. När jag kontaktade skolan fick jag samma svar som tidigare, att jag inte skulle oroa mig och att skolan skulle ta tag i problemet.

Våldet mot sexåringen har efter det här tilltagit berättar mamman.

– I slutet av september när jag skulle hämta min son på skolan ser jag på avstånd att han sitter med en personal från skolan som håller om honom. När jag kommer närmare ser jag att han har ett märke på halsen och jag frågar vad som har hänt, och får till svar att den här pojken har försökt att strypa min son med ett hopprep. Min son är orolig och känner sig inte trygg längre med att gå till skolan.

Mamman har efter händelsen varit till polisen och gjort en anmälan samt upprättat en orosanmälan till socialtjänsten när det gäller den andra pojken.

När vi kontaktar rektorn på skolan kan hen inte uttala sig i enskilda fall, men berättar att skolan har riktlinjer för hur man arbetar kring mobbning och kränkande särbehandling.

– Vi har en likabehandlingsplan där vi jobbar utifrån skolans ordningsregler, trygghet och studiero. Kränkningarna anmäls till huvudman och vi utreder det hela skyndsamt.

– Vi arbetar även utifrån en antimobbningsmodell som heter Kiva. Alla klasser har kivalektioner varje vecka, där man samtalar bland annat om hur man är en schysst kompis och hur man är mot varandra.

För att skapa trygghet under rasterna är det ett flertal vuxna personer ute på skolgården.

– Vi har minst tre rastvärdar plus en rastlärare ute. Rastläraren har ett specifikt uppdrag att ordna riktade aktiviteter som barnen kan välja att ta del av.

Vi har sökt den andra pojkens familj för att få deras syn på saken men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!