Kulturskolans lärare och elever i dans-, teater- och musikgrupper, sammanlagt 45 personer, står bakom teaterprojektet på Nordanskär.
Teaterbesökarna är elever i årskurs tre, föreställningarna är många eftersom eleverna guidas i små grupper runt ön genom hela föreställningen.
Barnen kommer till ön med båt, ortens fiskare sköter transporterna. Redan på bryggan möter ”Selma” upp och välkomnar.
Naturen som spelplats
Resan i tid och rum börjar strax senare, det är Selma Lagerlöfs ”Bortbytingen” som utspelar sig och den knappa timmen går fort.
Valet av författare kommer sig av att Selma Lagerlöf vistades på Nordanskär.
Här behövs inga avancerade scenbyggen, naturen är slående vacker, eleverna och lärarna bjuder på musik och dans i en föreställning som åskådarna följer under total tystnad.
– Bra teater, säger Linn Landström, Sangis skola.
– Vi har läst om Selma Lagerlöf, säger kompisen Melissa Lind.
År 1886 grundade J August Bergman bad- och kurorten på Sandholmen, som då döptes om till Nordanskär.
På ön fanns en kyrka, tolv villor för besökare, drängstuga, badhus med kallt och varmt vatten, hotell, festvåning, gillestuga, tennisplan.
Människor kom till Nordanskär för att koppla av eller kurera sig.
– Gillesalen flyttades år 1912 till Boden och blev senare hotell Bodensia, berättar Lillemor Bergdahl - en av fyra ”Selmor” som guidar genom föreställningen.
Första sommarbesöket
Astrid Fredriksson är lärare vid Sangis skola och hon berättar att klassen läst om Selma och boken ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” samt sett film.
Det var innan de visste att de skulle få se en teater av henne på Nordanskär.
Flera barn säger att de inte besökt Nordanskär tidigare.
– Jag har varit här, men bara på vintern, jag har åkt skidor hit, säger Astrid Fredriksson.
Dans ökar mest
Kulturskolan i Kalix har 450 elever i den frivilliga verksamheten.
– Piano och gitarr är de mest populära instrumenten att spela, teater har minskat något vilket kan hänga samman med att vi har drama i skolan. Dans är den verksamhet som ökat mest i Kalix under 2000-talet, tillsammans med Vuxenskolan har vi 100 elever i dans, säger Björn Emmoth, rektor vid Kulturskolan.