Särskolan vinner bokstafetten

Flest böcker under terminen läste, Linn Pekka, 58 böcker och Erika Krook, 64. Förutom läslusten har de en annan sak gemensamt. De har båda Astrid Lindgren på sin favoritlista.

Flest böcker under terminen läste, Linn Pekka, 58 böcker och Erika Krook, 64. Förutom läslusten har de en annan sak gemensamt. De har båda Astrid Lindgren på sin favoritlista.

Foto: Susanne Jansson

KALIX2009-06-04 06:00
Ett torn bestående av 170 böcker står staplat i biblioteket i Kalix. Så många böcker har de fem eleverna i särskolan läst på en termin. Prestationen gör dem till vinnare av Bokstafetten 2009.
Klockan är nio på morgonen. På biblioteket i Kalix vimlar det redan av barn. Just idag, onsdag, har de samlats av en särskild anledning. De ska ta emot pris för bästa läsare. På plats finns de fem segrarna från särskolan och silverklassen från Näsbyskolan.
Sebastian Lundberg, 12, tillhör vinnarklassen och han vet minsann vad han vill läsa.
Sjörövare
- Jag läser bara om sjörövare. De fäktas så bra, säger han och håller redan i några nya sjörrövarböcker att låna hem.
Klasskompisen Joakim Harr satsar mer på faktaböcker. I sin lånehög finns bland annat en bok om rymden.
- Just rymden är väldigt intressant. Därför att den är så stor, säger han.
Alla fem vinnarna har nylånade,olästa böcker, i sin famn eller nerstoppade i sina ryggsäckar. Lusten till läsandet är det som gjort de fem till vinnare.
Och det var för att väcka lusten till läsande bland barn som personalen på biblioteket i Kalix tog initiativet till stafetten.
Lyckad idé
Sex skolor har under våren tävlat i läsandets tecken och det höga boktornet vittnar om en lyckad idé.
- Vi satsar målmedvetet på barn och ligger bland de bästa biblioteken i landet när det gäller utlåning av barnböcker, berättar bibliotekarien Ewy Nilsson.
- Biblioteket ska locka till lusten att läsa. Dessutom tycker barn om att tävla, säger Irene Wallin bibliotekets chef.
Restaurangbesök
För de 500 kronorna som särskolan premieras med ska klassen gå på restaurang. Andra pristagarna fick även de pris. En korg fylld med frukt.
- Nästa termin blir det en ny stafett, säger Ewy Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om