Brottsförebyggande rådets rapport visar att kommunerna ofta är drivande och samordnande i arbetet (se annan artikel).
Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) hänvisar frågan till Malin Åberg, trygghets- och preventionssamordnare.
– Jag kan för lite för att uttala mig, jag måste sätta mig in i frågan, säger Tommy Nilsson.
Malin Åberg säger att allt preventionsarbete går in i varandra och att frågan om skadegörelse diskuterats i det lokala brottsförebyggande rådet.
– Klottret är ett återkommande problem. Om det finns klotter så är det större risk för att det blir mer klotter, säger Malin Åberg som tillägger att de arbetar för en policy avseende klottret och för att det ska avsättas pengar för det.
– Vi jobbar för att få till det, men vi är inte där ännu. Det finns jättebra metoder att jobba med. Det är känt att det bästa är att sanera så snart som möjligt sedan klottret upptäckts, en annan bra sak är att få med ungdomarna i arbetet med att exempelvis snygga till tunnlarna, på så sätt får de vara delaktiga och det skulle kunna ske exempelvis genom Frizon, säger Malin Åberg.
Roger Sångberg, verksamhetsansvarig Frizon, säger att de inte har någon skadegörelse på Frizon, en förklaring tros vara att ungdomarna är med och skapar och upprätthåller miljöerna där.
– Vi har alltid städat och strukturerat på Frizon, alla är del i att det är så, och delaktigheten ger en vilja att bevara det.