Samarbete - modellen i östra Norrbotten?

Samarbete över kommungränserna ska lindra den ekonomiska smällen i kristider.Kommunalrådet Robert Forsberg (S) har tagit initiativ till ett första möte i frågan.- Vi är tvungna att samarbeta, säger Linda Ylivainio (C), kommunalråd i Övertorneå.

Kalix kommun har, liksom övriga kommuner i östra länsdelen, kärva tider framför sig. FOTO: Lotta Nilsson

Kalix kommun har, liksom övriga kommuner i östra länsdelen, kärva tider framför sig. FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2009-02-26 06:00
Kommunerna i östra Norrbotten har kärva tider som väntas bli än kärvare de kommande två åren.
Vinna-vinna-situation
Samarbete över kommungränserna finns på olika områden - bland annat Högskoleförbundet och Räddningstjänstförbundet - men det sistnämnda går en osäker framtid till mötes när kommuner avstår från att vara med (Överkalix) och lämnar det (Övertorneå).
- Jag vill att vi förutsättningslöst ser över vilka områden vi kan samverka kring. Vi står inför elevminskningar i skolan, vi ska ta hand om de äldre som blir allt fler och frågan är om vi kan ta overheadkostnader tillsammans, säger Robert Forsberg som inte är redo att peka ut vilka konkreta möjligheter han själv ser.
I tisdags hade kommunalråden i östra Norrbotten ett första möte om ett framtida samarbete.
Det skedde i anslutning till den träff de har med landshövding Per-Ola Eriksson varje kvartal.
Resultatet?
- Jag hade inte förväntat mig något direkt svar, det här är något som varje kommun behöver få analysera. Jag är övertygad om att vi kan hitta ett vinna-vinna-koncept; alla kommuner ska tjäna på samarbetet, säger Robert Forsberg.
Bengt-Olov Innala (S) och vice kommunalråd i Haparanda, säger att de redan samarbetar i många frågor i många olika förbund och ofta med Torneå.
Mer samarbete?
- Säkert aktuellt. Vi ska se över budgeten ett varv till och vi kommer att behöva effektivisera verksamheter för att få den att gå ihop, säger Bengt-Olov Innala.
Linda Ylivainio är positiv till ett utökat samarbete - detta trots att kommunen just skickat sin ansökan om utträde ur Räddningstjänstförbundet.
- Samarbetet måste innebära dels kvalitet, dels att kostnaderna inte skenar, säger Linda Ylivainio apropå den frågan.
Varför har samarbetet på andra områden inte kommit längre?
- En förklaring är att kommunerna haft det för gott ställt, vi har inte varit tvungna. Nu är vi det, säger Linda Ylivainio.
Bengt Niska (S) och kommunalråd i Pajala, säger att det finns exempel på samarbete som lyckats "charmant" och "andra områden där det är blandat resultat" och som exempel på det sistnämnda säger han "i princip allt annat".
"Tunnelseende"
- Politiker har ett visst "tunnelseende"; vi backar när den egna verksamheten drabbas, säger Bengt Niska.
På fredag väntas Pajala kommunfullmäktige säga ja till gymnasiesamarbete med Kiruna, Gällivare och Jokkmokk.
- Kommunerna ska ha en gemensam gymnasienämnd, vilket innebär att ett organ - i stället för fyra - styr. Det ger satsningen en helt annan chans, säger Bengt Niska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om