Samarbete ett måste - liksom profilen

Samarbeten är ett måste för små kommuners framtid.Samtidigt är det viktigt att sticka ut och vara unik.Kommunförbundets Karl Bergdahl och Eivor Bryngelson från Attraktiv region jobbar med frågan.

Foto:

kalix2009-03-02 06:00
Många samarbeten över kommungränserna börjar med ett projekt och slutar med ingenting. Men det finns också livskraftiga samarbeten som håller år efter år.
Ett exempel är Högskoleförbundet östra Norrbotten som i år firar tioårsjubileum och just nu arbetar aktivt med att upprätta en forskarstation.
Andra goda exempel är gemensam alkoholhandläggare och konsumentvägledning som Kalix, Överkalix, Övertorneå och Haparanda har gemensamt.
- En kommun har tjänsten och de andra köper tjänsten, ett smart samarbete, säger Bergdahl.
Framtiden ger mer
Han ser många möjligheter för kommunerna att rationalisera sin verksamhet genom samverkan. Men konkreta exempel vill han inte ge.
- Det måste kommunerna bestämma själva.
Eivor Bryngelson, informatör vid Attraktiv region, säger att hon tror att utökat samarbete är nödvändigt inom speciellt specialområden som ekonomi, rådgivning och juridik.
- Många kommuner är inte så stora och då är samverkan också ett sätt att upprätthålla kvalité.
Efterlyser ledarskap
Hon efterlyser en gemensam riktning.
- Ännu har vi inte ett starkt ledarskap och det är inte tydligt vad området gemensamt strävar efter. Vi behöver ett ledarskap som ingjuter framtidsdrömmar, säger Bryngelson.
Hon poängterar att samtidigt som kommunerna riktar in sig på samarbete bör de inte glömma att vara unika.
- Det är viktigt att särskilja sig från varandra och satsa på det man är bäst på.
Båda är överens om att framtiden kommer att bjuda på många fler kommunala samarbeten, både inom länet och över landsgränsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om