Tommy Nilsson (S) säger att de vill prioritera allt från att alla politiska beslut ska analyseras utifrån jämställdhetschecklistan till att en långsiktig finansiering av tjej- och kvinnojouren ska säkras, att alla ska fortsatt erbjudas heltider och delade turer ska fasas ut samt att män i kommunala verksamheter ska stimuleras att ta ut föräldraledighet.
– Jämställdhet är en av de viktigaste faktorerna för tillväxt och utveckling i Kalix kommun och Norrbotten.
Kenneth Sandberg (Mp):
– Vi kan som politiker direkt påverka saker som berör vår personal och då tänker jag på arbetskläder, löner, arbetsbelastning med fler händer i vården och mindre barngrupper i förskolan. Lika förutsättningar för en rik fritid när det gäller flickors aktiviteter, en utveckling av ridanläggningen på Björknäs med ett ridhus är ett exempel på bra jämställdhetsarbete. Vi måste också lösa skolans problem med att lyfta pojkarna till samma goda resultat som flickornas.
Katarina Burman (V):
– Fortsatta utbildningsinsatser för kommunens tjänstemän och politiker. Utbildning för förskollärare, lärare och personal i skolan. Utbildning för personal inom vård och omsorg. Utbildningsinsatser för näringslivet, föreningslivet, idrottsrörelsen. Kommunalt jämställdhetsråd med representanter från föreningsliv, näringsliv och idrottsrörelse. Föreläsningar - och utbildningsinsatser som riktar sig till alla medborgare i Kalix.
Linda Frohm (M):
– Beslutade politiska checklistan måste värnas i alla beslut vi tar. Vi måste se över befintlig verksamhet, vägra acceptera osakliga löneskillnader och kränkningar. Jämställdhet i praktiken ska vara en naturlig del vid alla arbetsplatsträffar. Vi måste arbeta förebyggande i de verksamheter där vi möter barn och föräldrar. I föräldrautbildningar, föräldramöten och i samtal med barn och ungdomar.
Inga-Lis Samuelsson (C):
– De här fyra punkter har vi lyft: Kampen för friheten att vara den man är, att känna sig respekterad och hemma i vår kommun. Jämställd vård, i dag får ofta kvinnor och äldre sämre vård än män och unga, för oss är lika och jämställd vård en självklarhet. Driva på för att fler kvinnor i ledande befattningar och stärka kvinnors företagande. Föra in mer kunskap och aktivt arbeta med jämställdhetsfrågor i skolan.
Rickard Mohss (L):
– Jämställdhet i praktiken innebär samma villkor för kvinnor och män. Att traditionellt manliga yrken har tillgång till arbetskläder anses självklart för de flesta. I kvinnodominerade yrken är verkligheten annorlunda: de får inte arbetskläder av arbetsgivaren Kalix kommun. Arbetskläder för de som behöver! Ett praktiskt, konkret och viktigt steg mot ett mer jämställt Kalix. Attityder måste ändras genom praktisk handling.
Carl Otto Gählman (FiK):
– En viktig fråga för Framtid i Kalix är hur samhällsbyggnadsnämnden med ansvar för vår infrastruktur arbetar för att kvinnor och män utifrån sina förutsättningar ska utvecklas och påverka samhället. Det är viktigt för en nämnd där män är i majoritet såväl bland medarbetare som bland konsulter att tänka kring kvinnors behov i samhällsplaneringen.
Kristina Karlsson (SD):
– Lika lön för lika arbete är självklart, likvärdig utbildning ska ge lika lön. Arbetskläder är en viktigt fråga, alla kategorier, och där är förskolans personal en grupp som behöver uppmärksammas eftersom de sliter mycket på kläderna inomhus och har behov av arbetskläder även för att vara utomhus.
Aimo Suomela (Kxp):
– Lika lön för lika arbete är en självklarhet. Vi tycker också att vi ska använda oss mer av ordet "hen", för att vi inte ska göra könsmarkeringar i det vardagliga livet. I övrigt handlar det om att, på alla områden och i alla beslut, inte göra skillnader mellan könen.