Så vill politikerna få fart på utvecklingen

En ny tjänst, en destinationsutvecklare, ska jobba för utveckling av centrum och besöksnäring i Kalix.

Det finns många tomma affärslokaler i centrum och många av dem finns på Köpmannagatan.

Det finns många tomma affärslokaler i centrum och många av dem finns på Köpmannagatan.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-02-28 20:00

Politikerna i kommunstyrelsen har haft frågan om centrum och besöksnäringen på bordet.

– Vi har sett att handeln och besöksnäringen är de kanske mest drabbade branscherna under pandemin, vi har också sett hur beroende de är av varandra, och de tomma lokalerna i centrum har också diskuterats under lång tid. Vi behöver snabbt rekrytera en destinationsutvecklare, det blir en samverkan mellan kommunen och branscherna, säger Tommy Nilsson (S), kommunalråd.

– Centrumutveckling enskilt lockar inte en massa besökare. Vi kan titta på vad som skett i Östersund och hela den regionen, när besöksnäringen vuxit har det lett till annan positiv utveckling, säger Sven Nordlund (Mp).

– Det är viktigt och brådskande. Det är sant att om en ort blir attraktiv för besökare så blir det också mer attraktivt att bo där. Det kommer ett nytt normalläge och nu ska tiden användas till att skapa nya möjligheter. Företagarna behöver stöd, de "gräver i kolgruvan" och har inte möjlighet att göra annat än att klara vardagen, säger Linda Frohm (M).

Beslutet är att rekrytera en destinationsutvecklare och en arbetsgrupp bestående av företrädare för handel, besöksnäring, fastighetsägare och kommunen ska även se över förutsättningarna för medlemskap i Svenska stadskärnor.

Målet är att skapa fler gästnätter, öka turistkronans omsättning och minska antalet outnyttjade lokaler i centrum.

Henrik Eriksson (C), argumenterar för att representant för markägarna ska ingå i gruppen.

Jimmy Väyrynen (M) håller med, "det är klart att alla parter ska vara med från början".

Erik Söderlund (S):

– Det är felaktigt att beskriva motsättningar mellan markägare och besöksnäring. Det finns inga generella lösningar, det är individuella uppgörelser mellan dem som berörs. Låt nu näringslivsenheten välja ut rätt personer att ingå i den här gruppen.

Majoriteten säger nej till Henrik Erikssons förslag. (C), (M), (L) och (SD) reserverar sig mot det beslutet.

– Det är svårt att se varför markägarna ska uteslutas, besöksnäringen är ju väldigt beroende av det samarbetet. Det finns inget som hindrar att markägarna är representerade, men det kan bli ett hinder om de känner sig överkörda. Vi driver frågan vidare, säger Inga-Lis Samuelsson (C).

Politikerna har också sagt ja till att inrätta ett näringslivsråd.

Utvecklingsutskottet ska ingå, och representanter för företagarna ska vara med som rådgivande i frågor om näringslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!