– I underrättelsen som går ut till Kalix kommun inom kort ställer vi krav på åtgärder utifrån vad skyddsombuden har begärt, säger Åsa Sjöström Ross, Arbetsmiljöverket.
Tycker ni det har varit rimliga krav personalen i hemtjänsten har ställt?
– Ja, på det stora hela. Arbetsmiljön är inte bra. Det är bland annat arbetsbelastningen som är problemet, att det är en obalans mellan arbetskrav och resurser. Personalbristen ställer också till det.
Politikerna i Kalix kommun är väl medvetna om situationen i hemtjänsten och Norr media frågade politikerna vad de vill göra åt situationen.
– Vårt förslag är att öka antalet undersköterskor och sjuksköterskor så att vi har vikarier på plats samt ta bort delade turer. Vi vill också införa jobbgarantier för de som utbildar sig och ska arbeta inom omsorgen och sjukvården, säger Susanne Andersson, Socialdemokraterna.
Carl Otto Gählman, Framtid i Kalix, tror att en utbyggnad av SäBo- och korttidsplatser skulle ge avlastning inom hemtjänsten, eftersom de mest vårdtunga grupperna kunde få plats där i så fall.
– Om sedan arbetsgivaren beaktar alla medarbetarnas förmågor, idéer, förslag och avvikelserapporter ger detta medarbetarna en helt annan tillfredsställelse och få dem att stanna, säger han.
Katarina Burman, Vänsterpartiet, menar att det viktigaste för att kunna rekrytera personal är att Kalix är en attraktiv och jämställd kommun att leva i med bra boende och möjlighet till ett aktivt liv och en bra fritid. Hon vill också se en förbättrad arbetsmiljö och införande av sex timmars arbetsdag inom vård och omsorg.
Richard Moss, Liberalerna, tycker att det krävs en grundlig genomlysning av kommunens omsorg.
– Hela organisationen måste gås igenom, från vårdbiträden till chefer. Brukare och anhöriga ska få säga sitt.
Inga-Lis Samuelsson, Centerpartiet, trycker på vikten av att undersköterskor ska få jobba med det de är utbildade på. När det gäller övriga arbetsuppgifter kan man släppa in annan personal genom att inrätta särskilda servicetjänster, menar hon.
– Vi måste säkra upp kompetensen och göra arbetet attraktivt och då är även schema, arbetsmiljö och lön viktiga komponenter, säger hon.
Kristina Karlsson, Sverigedemokraterna, är också inne på att yrket måste bli mer attraktivt med höjda löner, trygga anställningar och möjlighet att påverka sitt schema. Hon vill också att man ska ta bort delade turer.
Linda Frohm, Moderaterna, vill genomlysa hela socialnämnden och byta namn till "nämnden för arbete och välfärd".
– Vi ska anställa undersköterskor redan under studietiden och förbättra löner och arbetsmiljö för att behålla den personal vi har.
Hon tror att tillväxt i kommunen är vägen till att kunna anställa fler och vill se ett fördjupat samarbete med Region Norrbotten.
– Vi vill förflytta vård och omsorg till en nära, personcentrerad vård där vi nyttjar våra gemensamma resurser på bästa sätt, säger hon.
Även Sven Nordlund, Miljöpartiet, tror på att försöka få bort delade turer samt att öka bemanningen och erbjuda konkurrenskraftiga löner.
– Dessutom behöver vi möjliggöra för personalen att vidareutbilda sig och hitta fler yrkesroller. Generellt behöver vi förbättra arbetsmiljön och underlätta genom att hitta smarta lösningar som gör att man får springa mindre under sin arbetstid, säger han.
Kalixpartiets Aimo Suomela tror också på bättre löner så att vårdyrket blir attraktivare och fler vill jobba inom vården, samtidigt som man måste förbättra arbetsklimatet och ta bort delade turer.