Fritids- och kulturförvaltningen har fått 399 000 kronor av Leaderprojektet Mare Boreale och utöver det ska ideellt arbete motsvarande 119 000 kronor eller 684 timmar läggas ned på satsningen att utveckla Nordanskär som i dag är en fin badstrand för båtburna människor.
Eldplatser
- Vi ska rusta och anpassa bryggan så att även funktionshindrade ska kunna ta sig i land, vi ska skylta och beskriva vad Nordanskär har varit och vi ska se till att där finns stigar, bänkar och eldplatser, säger Karl-Göran Lindbäck, fritids- och kulturchef vid Kalix kommun.
Båten Laponia uppges ska trafikera Nordanskär och förhoppningen är att byaföreningarna utöver det praktiska arbetet och information om historien ska kunna bidra med guidning.
- Det är viktigt att vi kommer i gång med arbetet medan de som vet och kan finns i livet, säger Karl-Göran Lindbäck.
Ett led i utvecklingen
Börje Örnerling är ledare för projektet som sträcker sig över två månader.
Han visar en karta över Nordanskär, där man kan se att där fanns ett helt samhälle i slutet av 1800-talet.
Det är känt att Selma Lagerlöf besökte Nordanskär år 1904.
- Visionen är att Nordanskär ska bli en lättåtkomlig ö och att utvecklingen av Kalix skärgård ska fortsätta, säger Börje Örnerling.
Skolklasser i Ytterbyn har fått vara ut till Nordanskär och idén är att alla skolbarn i kommunen ska få den möjligheten.
Den unika skärgården
En idé är att båttrafiken kommande år ska lösas via byaföreningarna, kanske via en turistförening.
- Vår skärgård är unik, de 100 öarnas skärgård, och det finns så många fina platser på nära håll även om Nordanskär är den kulturhistoriskt mest intressanta platsen, säger Anders Pettersson vars far Axel Pettersson var på barnkolonin på Nordanskär omkring år 1912.
Byaföreningarnas arbete sker, i detta projekt, helt på ideell basis och Kalix kommun uppges inte ska satsa några pengar alls.
Parallellt med projektet på Nordanskär pågår upphandling för att bygga stugor på Renskär och Getskär, kommunen samarbetar där med Kustringen.