Kalix kommun är en av 39 landsbygdskommuner i landet som fått pengar av Tillväxtverket för att jobba med näringslivsutveckling, för Kalix kommuns del handlar det om 1 760 000 kronor årligen för åren 2018 till 2020.
En del i arbetet handlar om att utveckla besöksnäringen, och där jobbar Einar Knudsen på konsultbasis.
– Besöksnäringen växer med fem procent årligen, fram till pandemin, och det finns många som uppskattar att komma till det arktiska området, främst under vintern men även under sommaren. Den inkommande turismen är främst från Europa, Kina, USA och Australien, för att kunna öka våra andelar måste vi förstå marknaden, vilka mekanismer som triggar, säger Einar Knudsen som ser isbrytaren i Axelsvik som möjliggörare för fortsatt utveckling utöver den som redan skett.
– Vi fick en internationell reseanledning till Kalix och vi kunde lyfta fram kalixföretagens produkter, hotell, aktiviteter och restauranger till samma marknad. 95 procent av isbrytarens gäster bor i Finland, vi vill att de ska se möjligheten att bo i Kalix.
Birgitta Larsson har tagit fram nyckeltal för turismen i Kalix och av dem framgår att den totala turismomsättningen beräknas till 231 miljoner kronor, att 142 är årssysselsatta främst inom restaurang och logi och att den ger 16,3 miljoner kronor i skatteintäkter till kommunen.
Vidare: Genomfartsresenärer är omsättningsmässigt största enskilda kategorin, camping inklusive campingstugor är vanligaste övernattningskategorin och Norge är största nationalitet av utländska gäster i hotell, stugby eller vandrarhem.
– Vi jobbar jättebra och med externa aktörer, även om vi inte kunnat göra det fullt ut på grund av corona, säger Birgitta Larsson.
Annie Arnqvist, arkitekt och samhällsplanerare, beskriver att hon jobbar mer och mer med utvecklingsplaner och hon är liksom Sandra Nilsson, översiktsplanerare, också med i arbetet med att ta fram en översiktlig utredning som ska landa i en utvecklingsplan.
Syftet med planen, som ska till politiken, är bland annat att ha en långsiktig, tydlig strategi och att förkorta etableringstider.
– När vi får ut kunskapen, när möjligheterna blir tydliga, kanske fler vågar satsa på besöksnäringen, säger Einar Knudsen.
– Vi ska skapa förutsättningar för näringslivet, där besöksnäringen är en viktig del, att växa, säger Birgitta Larsson.