Ett 80-tal personer kom till WPD Offshores öppna samrådsmöten i Kalix folkhögskola i måndags och tisdags.
– Det var många frågor som kom upp och många aspekter som belystes. Vi tycker det var en bra dialog, säger Hanna Magnusson, ansvarig för samhällskontakter hos bolaget.
Nu fortsätter samrådet med en utställning i Kalix galleria i tre veckor.
– Det går också att ringa eller skriva till oss ända fram till 30 juni.
Under bolagets presentation på samrådsmötena visades fotomontage på hur vindkraften skulle se ut från land och det deltog flera oberoende miljökonsulter.
Elis Johansson, expert på ljud och vibrationer, berättade att ljudnivåerna med marginal kommer ligga under gränsvärdena.
Eric Sandström, fågelexpert, sa att fågellivet så långt ute till havs inte är kartlagt, så det är för tidigt att säga om det skulle kunna påverka flyttande fåglar. Inventeringar har inletts.
– Allt måste utredas. Men det vi vet är att det är bättre förutsättningar här än på många andra ställen.
Ett orosmoment är hur löjfisket kommer att påverkas. Teija Aho, vd för Guldhaven Pelagiska som är ett av Kalix största löjfiskeföretag, är själv både yrkesfiskare och ekolog.
– Runtom i Sverige kommer den havsbaserade vindkraften ta väldigt mycket plats av fisket och blir ett stort problem för yrkesfiskarna. Men här i Kalix ska vindkraftverken stå så långt ut, där inget fiske pågår, säger hon.
Hon är därför inte orolig för egen del, med reservation för att man inte vet så mycket om eventuella långsiktiga effekter av exempelvis kabeldragningar från kraftverken.
– Det kan ju påverka fiskens beteende. Men den kunskapen finns inte, det är något man måste ta fram och gärna hämta från andra håll i världen där man har havsbaserad vindkraft.
Om du hade fått rösta för eller emot havsbaserad vindkraft i Kalix, vad hade du röstat då?
– Jag hade varit för. Jag ser fler fördelar än nackdelar, just vad gäller den här parken. Och vi kommer att behöva ha energi.
Vad tänker du om det utseendemässigt?
– Naturligtvis kan det vara besvärande för till exempel turistföretag, men det är något vi måste vänja oss vid. Vart man än reser i världen ser man vindsnurror överallt.
Bolaget satsar på att lämna in tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen i början av 2023. Om den går igenom hoppas de kunna realisera projektet år 2030.