Vi frågade politikerna dels hur de ser på att arbetssättet pausas och utreds, dels hur de i stället vill skapa studiero och trygghet för alla.
Kalix kommun hade, enligt rapport i utbildningsnämnden, från mars månad till och med nämnden den 12 maj, 77 anmälningar om kränkningar i skolor i Kalix kommun.
Rickard Mohss (L):
– Det är klokt att göra det, det fanns inget alternativ när det blivit som det blivit. Vi har sedan nästan 20 år tillbaka har tjatat om ordning och reda i skolan och studiero i klassrummen, det ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Men samtidigt är vi ett liberalt parti som värnar om individens rättigheter, och nu var det så många historier och fall där man har kränkt individer. Då måste man stoppa och se, vad beror det här på?
– Modellen att det blir konsekvenser av handlande inom rimliga gränser är fullständigt vettigt. Det är något man borde kunna få till stånd lokalt utan att anlita dyra konsulter.
Sven Nordlund (MP):
– Jag har fullt förtroende för både tjänstemän och politiken i det här fallet. De har agerat bra. Det har blivit lite orimliga proportioner i frågan tyvärr. Det är helt rätt att pausa. Det här har ju uppkommit för att det har funnits frågetecken hos människor. Då är det bra att man tar in någon som lugnt och sakligt går igenom det här och konstaterar "så här ligger det till", sedan får man fortsätta arbeta utifrån det.
– Verksamheten är experter på det där. Helt klart är att man måste jobba aktivt inom skolan att skapa lugn och ro.
Viktoria Wikström (S):
– Det är helt rätt beslut som nämnden tagit eftersom det som inkommit gör att vi måste titta ordentligt på det här.
– Lika tydligt som vi måste göra insatser för att öka studieron i skolan, är att om det nu har skapat oegentligheter så måste vi titta på det. Vi har hört mycket positivt, att det har blivit mer studiero i klasserna, och verksamheten måste ta fram vad det är som har fungerat bra.
Katarina Burman, Vänsterpartiet:
– Vi tar helt avstånd från den här typen av arbetsmetoder i skolan, det är med stor förvåning vi sett de införas, vår ledamot i nämnden var inte med på sammanträdet då beslutet togs. Paus är bra, men vi skulle helst se att nämnden tar beslut om att avsluta samarbetet med konsulten.
– Jag har själv bakgrund som lärare, 22 år på Naturbruksgymnasiet. Vi tycker att man ska möta varje elev där den är, vara flexibel och viktigast av allt skapa kontakt med varje elev på riktigt. En stark, nära och förtroendefull relation ger goda förutsättningar. Lärarna behöver en bättre arbetsmiljö för att ha tid och ork att skapa relationerna.
Carl Otto Gählman, Framtid i Kalix:
– Skrämmande och hjärtskärande att utbildningsnämnden tagit beslut att implementera ej vetenskapliga metoder i kommunens skolor, helt i strid med årtionden av forskning i handhavande och bemötande av barn, speciellt barn med npf-diagnoser, social fobi och inlärningsproblematik.
FiK anser att ”medvetet och kunskapsbaserat pedagogiskt arbete” är en bättre metod, och det ska ske genom att all skolans personal kontinuerligt utbildas om barns och ungas behov och då speciellt vad avser npf, social fobi och inlärningsproblematik. De vill också se ett inkluderande föräldraansvar med möjlighet till föräldrastöd.
Linus Häggström, M:
– När vi får in nya uppgifter så är det rätt att pausa och utreda vad i sättet är dåligt, vad vi eventuellt vill behålla och viktigast vad är förenligt med skollagen.
– Vi har inte kommit fram till hur vi ska jobba med tryggheten, vi vill se vad utredningen kommer fram till, säger Linus Häggström.
Robert Sandström, SD:
– Jag fick en chock när jag fick klart för mig vad som försiggår. Jag tycker att det är bra att arbetssättet pausas.
– Ett annat sätt att arbeta med studiero och trygghet är kanske, och det är min personliga uppfattning att Kalix behöver fler barnpsykologer som kan jobba med barnen som behöver extra stöd och på det sättet nå fram till dem. Inget barn ska fara illa.
Ann-Sofie Esperi, C:
– Jag har stort förtroende för att vi har kompetent personal i våra skolor i Kalix. Och jag tänker att de måste upprätta den här tryggheten och studieron på det sätt de anser att de måste göra för att det ska fungera.