- Jag kommer att göra allt för att få min landstingsgrupp att inte genomföra det som nu föreslås. Men blir det ändå på det sättet så kommer jag inte att delta i beslutet när det väl ska upp i landstingsfullmäktige. Då stannar jag hemma.
Men vore det inte mer rakryggat att delta i beslutet och på så sätt förhindra neddragningen?
- Det här är den arbetsordning vi har i partiet. Det är på gruppens möte man försöker påverka.
Att en nedläggning av all operationsverksamhet på Kalix sjukhus skulle ge några större besparingar tror Kurt-Åke Andersson inte ett skvatt på. Han varnar i stället för ökade risker för patienter och pekar bland annat på vad som kommer att hända om det inte finns narkosläkare tillgängliga.
Dålig insikt
- Exempelvis så kräver en akut hjärtinfarkt en snabb nedsövning för vidare transport till akutsjukhus. Sker inte detta snabbt kan det vara skillnad på liv och död.
- Det är bara att konstatera att landstingsledningen har mycket dålig insikt i hur vardagen på ett sjukhus som vårt fungerar. Jag försöker få dem att lyssna på mig, men det är inte helt lätt, säger Anderson.
Agneta Lipkin, är en annan socialdemokratisk landstingspolitiker från Kalix och dessutom ledamot av landstingsstyrelsen. Hon är klart pressad av det läge som uppstått och avvaktar med att ta ställning i sakfrågan.
- Jag vill se mer fakta och inte minst att det tas fram en konsekvensanalys om vad den här föreslagna neddragningen kan medföra. Under mötet i måndags kväll dök det upp en rad frågor som blev obesvarade.
Innebär det att du inte köper det här förslaget rakt av?
- Så är det.