Roligare på bakhjulet
Killen i de gröna kläderna drar iväg på sin lika gröna hoj.Först på två hjul men snart på bakhjulet, framhjulet och så ner och därefter:Han ställer sig upp på sadelns bakre del och drar iväg - och så upp på bakhjulet igen!Jonas Johansson gör mc-stunt och strävar hela tiden efter nya utmaningar.
Gör om det här den som kan. Det är en hisnande upplevelse att se Jonas Johansson hantera sin motorcykel.
Foto: Maria ödalen
- Jag började köra på bakhjulet med min vespa. Jag såg olika tricks på internet och ville testa själv. Efter att jag provat några gånger var jag fast, det gick inte att sluta, säger han.
När NSD träffar Jonas Johansson är det endast tre månader sedan den gröna Yamaha R6an tagit moppens plats på stunt-arenan.
- Det är stor skillnad i både effekt och tyngd och jag trodde faktiskt aldrig jag skulle vänja mig. Den här väger 180 kilo torr och har 110 hästkrafter mot mopedens tio. Ett monster, tyckte jag den var de första gångerna jag körde den men jag vande mig fort, säger han och skrattar.
- Jo, egentligen är det jäkligt svårt men efter ett tag blir det ganska naturligt. Det är som med att läsa och skriva, det kan man inte heller från början men man lär sig.
- I princip varje dag. Särskilt i sommar, då jag inte har haft något sommarjobb.
- Mc-stunt har ännu inte fått sportstatus i Sverige och här är det inte så många som håller på med det. Men i USA finns det tusentals som håller på och en uppsjö av tricks. Det dyker också upp nya hela tiden så det finns alltid något nytt att prova på.
- Bra balans måste man ha, det går inte att komma ifrån. Sen är det en fördel att ha idrottat så man har någorlunda god fysik.
- Jag kan inte sätta fingret på vad det är som får mig fast. Körandet i sig. Och medan en roadracingförare strävar efter att köra så fort som möjligt, kör jag på bakhjulet och tycker det är roligare.
- De visste inget från början men så mötte jag morsan på gatan på bakhjulet med mopeden en dag. Hon tyckte inte det var så lyckat ... Men i dag stöttar de mig till 100 procent och jag brukar säga till dem att det väl är bättre att jag håller på med det här och håller mig från andra otyg som vandalisering och annat. Det köper de än så länge (skratt)!
- Att köra mer uppvisningar, vilket jag hittills gjort i Piteå och Lycksele.
- Det enda man behöver förutom egna skydd är en kraschbur på hojen för att lindra skadorna på den om man kraschar. Sen är det bara att köra på och prova sig fram.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!