Röjningen på Rågholmen polisanmäld

Röjningen i skogen på Rågholmen har polisanmälts. ”Jag anser att den är ett brott mot områdesskyddet och sabotage mot den inventering som måste göras”, säger Gaute Larsen i Vånafjärden.

"Skogsröjningen har väsentligt förändrat förutsättningarna för djur- och växtlivet" säger Gaute Larsen.

"Skogsröjningen har väsentligt förändrat förutsättningarna för djur- och växtlivet" säger Gaute Larsen.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-05-20 09:30

Vi har berättat om turerna kring Rågholmen:

Kalix kommun har antagit en LIS-plan (landsbygdsutveckling i strandnära lägen) och i den finns möjligheten att bygga bland annat på Rågholmen med, planförslaget är 34 villatomter, sjöbodor och bryggor.

Länsstyrelsen har yttrat sig och skriver bland annat följande:

"Planförslaget innebär ett omfattande ingrepp i skärgårdslandskap med höga värden. Platsens känsliga läge i landskapet samt den mycket höga föreslagna exploateringen utan hänsyn till de unika förutsättningarna kommer att innebära ett stort intrång och skada på en miljö av riksintresse för natur- och kulturvärden samt rekreation och friluftsliv."

Gaute Larsen har reagerat på att Kalix kommun har röjt skog i det aktuella området senhösten 2019.

Han har polisanmält det inträffade.

Gaute Larsson säger att han har räknat och att det handlar om över ett tusen träd, hälften tall och hälften björk, och han påstår vidare att träden var från tre till femton meter och 25 till 115 år gamla.

Företrädare för utföraren av röjningen, beställd av kommunen, säger att de inte vet hur många träd som fällts eller något om dess ålder - men att uppdraget varit träd som har en diameter på max åtta centimeter varför majoriteten är yngre.

– Det är inte en normalröjning som tar hänsyn till naturen och människan, utan en röjning av buskar och sly i strandzonen med syfte att skapa utsikt för tomter, säger Gaute Larsen som reagerar på att röjningen skedde innan förslaget till detaljplan offentliggjordes och före kommunfullmäktige och länsstyrelsen godkänt planen.

Gaute Larsen anser att kommunen står bakom vad han kallar ”en falsk fältinventering”, i syfte att anpassa området för att vara lämpligt som LIS-område.

– Det är uppenbart när du går genom skogen att stora delar av Rågholmen har höga naturvärden. Det pågår en inventering, omkring 20 procent av området är gjort, och det har redan hittats åtta rödlistade arter, en fridlyst art och två arter som egentligen inte växer i Norrbotten, säger Gaute Larsen som bjuder in de lokala partiernas ledare och kommunalrådet till Rågholmen för en guidning i området.

Jan-Erik Abrahamsson, chef vid polisens utredningsgrupp östra Norrbotten, bekräftar att polisanmälan finns.

– Den är inte granskad ännu så vi kan inte säga något om saken, säger Jan-Erik Abrahamsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!