NSD har berättat att Kalix kommun har byggt ett nytt ridhus i Björknäs för 64,6 miljoner kronor, med SA Englund som entreprenör.
Projektet hade en anbudssumma på 44,9 miljoner kronor och en budget på drygt 20 miljoner kronor mer än så.
Kalix Ryttarförening (KRF) som har verksamheten på anläggningen har 260 medlemmar och cirka 150 elever i veckan. De yngsta medlemmarna är fyra år och de äldsta 75 år.
Fyra personer är anställda av föreningen och ett stort antal ideella krafter jobbar på olika sätt i verksamheten.
Drygt ett år efter invigningen av det nya ridhuset fortsätter intresset för hästsporten att växa.
– Vi har sett ett ökat intresse allt sedan det blev känt att vi ska få ett nytt ridhus i Kalix och det ökade intresset håller i sig. Trenden är tydlig, många av de nya medlemmarna är barn mellan fyra och tio år, de är i absolut majoritet. Vi ser också ett tydligt mönster att många kvinnor som ridit i ungdomen, gett sig i väg för att plugga, kommit hem och skaffat familj också vill tillbaka till ridningen, säger Alexandra Wiklund som själv, som barn, lärde sig rida på KRF.
– Det känns otroligt bra att vara tillbaka som ridskolechef. Jag vet ju att den här anläggningen betytt väldigt mycket för mig och att den förstås kan göra det också för andra, säger hon.
KRF har fått vara med i utformningen av ridhuset, som tills nu i tiotalet år varit en återkommande fråga i kommunen.
Föreningen har ett samarbetsavtal med kommunen, som innebär att de betalar hyra när de nyttjar det stora ridhuset.
Det gamla ridhuset kallas numera det lilla ridhuset, och utomhus finns också en ridbana.
– Kalix kommun vill att det ska finnas ridskola och en förutsättning är att det finns hästar och stall. Vår verksamhet är ju lite speciell för här händer det saker alla dagar, alla tider. Forskning har ju också visat att människor mår bra av att vistas i stall och med hästar, att det tar fram nya ledare och att det är bra för folkhälsan, säger Alexandra Wiklund.
Skolstallet, för föreningens hästar, har 13 platser och medlemsstallet där medlemmars hästar står har 21 platser.
Anläggningen har hiss och lyft, människor med funktionsvariation har kunnat vara med sedan tidigare, men den bättre tillgänglighetsanpassningen gör att än fler kan delta.
Det stora ridhuset har måtten 64x22 meter, som är minimimått för dressyrtävling inomhus.
Här finns också rum för allt från omklädning, plats för förvaring av hästutrustning till konferensrum, sekretariat och café.
– Hela nybygget har skapat en helt ny lärmiljö för eleverna, stora fördelar ur arbetsmiljö- och hästperspektiv och möjligheter att ha tävlingar vi tidigare inte kunde arrangera.
Tävlingen Kalixcupen lär ha lockat 100 startande på lördagen och 150 startande på söndagen.
– Det är ett rekordstort deltagande i år och de tävlande var otroligt nöjda.
Visionen för framtiden?
– Att fortsatt kunna erbjuda verksamhet till en bredare målgrupp, att utveckla ridningen inte minst den funktionsanpassade verksamheten, att arrangera fler tävlingar och att jobba vidare med det projekt för 65 plus som vi ska börja med i höst. Vi vet att stallet har mycket att erbjuda och vi tror att alla människor mår bra av att vistas i häst- och stallmiljö. En del vill rida medan andra kanske helst vill bara vara med och sköta om hästar. Det här är en hobby du kan ha hela livet, säger Alexandra Wiklund.