Rekordbeslag av olagliga nät
Nästan två kilometer olagligt utlagda nät efter Kalixkusten beslagtogs i helgen av länsstyrelsen.Samtidigt beslagtog Kustbevakningen ytterligare 23 nät i andra delar av skärgården.
Foto:
Det är den stora omfattningen av det olagliga fisket och det sätt fisket bedrivs på som gör att länsstyrelsen bedömer att fisket i många fall bedrivs med syfte att sälja fångsten. Förutom vanliga nät med en längd av 30 meter har även ett antal specialbyggda nät med längder mellan 200-400 meter beslagtagits.
- Det här är inte frågan om något "fritidsfiske" eller "husbehovsfiske" utan det är ett fiske som bedrivs i yrkesmässig skala av personer som inte har rätt att göra det. Fisken säljs förmodligen svart och förutom att det skadar fiskbestånden så innebär det en illojal konkurrens mot det lagliga yrkesfisket. Det kastar också en skugga över de som bedriver ett lagligt husbehovsfiske, säger fiskerikonsulent Dan Blomkvist.
I näten som beslagtogs i helgen satt bland annat ett tiotal havsöringar som var allt för svårt skadade och inte kunde återutsättas levande.
Fakta
Sedan hösten 2006 är det förbjudet att lägga nät på grundare vatten än tre meter enligt gällande sjökort, under våren (1 april-10 juni) och under hösten (1 oktober-31 december). De skärpta reglerna för nätfisket har kommit till främst för att skydda den utrotningshotade havsöringen.
Sedan tidigare gäller också att nät och andra redskap ska märkas med bland annat ägarens namn och adress alternativt telefonnummer. Varje fiskare får lägga ut högst 180 meter nät. Redskap som ligger fel eller som inte är märkta tas i beslag och lämnas till Polismyndigheten.
Trots de stora redskapsbeslagen har inte några personer kunnat lagföras för tjuvfisket. Beviskraven i fiskelagstiftningen är höga och i princip måste tjuvfiskaren tas på bar gärning för att kunna bevisas skyldig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!