Rejäl skärpning på skolfronten

KALIX. Det intensiva förbättringsarbetet inom Kalix skolor, har börjat ge resultat.- Eleverna i årskurs fem, ligger nu över riksgenomsnittet, säger skolchef Monica Westman, som i dagarna sänt in en rapport till Skolverket.Nu håller de ansvariga andan och hoppas på tummen upp, också från Skolverket.

Nu håller vi tummarna att de god-känner vårt arbete, säger skolchef Monica Westman.

Nu håller vi tummarna att de god-känner vårt arbete, säger skolchef Monica Westman.

Foto: Bengt-Åke Persson

Kalix2008-05-10 06:00
Skolverkets kritik år 2005 mot skolorna i Kalix sved rejält. Massiv kritik riktades mot mängder av punkter och Skolverket krävde omedelbar förbättring.
En konsultutredning genomfördes och därefter skedde snabba förbättringar för att klara de av Skolverket fastlagda kortsiktiga mål. Nu har det gått tre år och förbättringsarbetet för att nå de långsiktiga målen har pågått under tiden. Nu har skolchef Monica Westman skickat sin rapport till Skolverket.
- Nu håller vi tummarna att de godkänner vårt arbete, säger Westman.
Snabb förändring
Att arbetet gett resultat syns inte minst på eleverna provresultat. I engelska har antalet godkända elever stigit med drygt 15 procent visar det senaste nationella provet i årskurs fem. Det är en förbättring från 78 procent till 93,5 procent.
- Det är roligt att det har gått så snabbt. Det är ett gediget arbete som har utförts av alla inblandade.
Och det är inte bara i engelska som eleverna i årskurs fem har blivit bättre. År 2005 godkändes 84 procent av eleverna i svenska. I år är den siffran uppe i 92,3 procent. Och i matematik har antalet godkända elever stigit från 78 procent till 92,9 procent. Westman säger att riksgenomsnittet i Sverige ligger på 90 procent, vilket nu kalixeleverna klarar.
I rapporten som Westman nu har skickat till Skolverket går det att läsa att timplanen och problemen med elevens val har rättats till. Alla elever som har rätt till modersmålsundervisning får också numera det. Skolverket var kritiska både till It-undervisningen och till utrustningen. Kommunen har därför satsat 1,5 miljoner kronor per år och numera har exempelvis Manhemskolan elektroniska whiteboardtavlor.
Men allt är inte bra.
- Matematik kunskaperna måste förbättras. Därför tar vi nu in en matematikutvecklare.
Hon säger också att all forskning visar på att elever med särskilda behov lär sig bäst genom att pedagogiken i stor klass anpassas. Det behöver skolorna i Kalix bli bättre på.
Negativ syn
Skolverket pekade också på att eleverna i Kalix har en negativ syn till utbildning. Det är någonting som fortfarande behöver förbättras. Etableringen av olika skolforum är ett steg. Westman är imponerad över lärarnas arbete.
- På exempelvis Centrumskolan bestämde lärarna att alla elever skulle kunna läsa när årskurs ett var över. Vid jul hade de nått målet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om