Rasade efter Facebook-inlägg

Skarp kritik mot kommunstyrelsen, lanserad på Facebook, fick kommunalrådet att rasa:
Ellinor Söderlund läxade svärande upp Inga-Lis Samuelsson vid senaste kommunstyrelsesammanträdet i Kalix.

KÄNNER OBEHAG. Inga-Lis Samuelsson tycker att uppläxningen i kommunstyrelsen var obehaglig. ”Men jag ändrar inte mitt sätt att agera till följd av den” säger hon.

KÄNNER OBEHAG. Inga-Lis Samuelsson tycker att uppläxningen i kommunstyrelsen var obehaglig. ”Men jag ändrar inte mitt sätt att agera till följd av den” säger hon.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2014-05-17 13:00

Följande har hänt:

Kommunalrådet Ellinor Söderlund (S) visade inför kommunstyrelsen och åhörarna ett utdrag ur Inga-Lis Samuelssons (C) Facebook-sida med orden "jag blir så besviken när jag läser sådant här” och vidare:

– Det känns för djävligt att behöva läsa sådant här och jag blir mer än upprörd!

Inga-Lis Samuelssons inlägg på Facebook kritiserade innehållet på det föregående sammanträdet.

Hon skrev att beslutshanteringen tog 30 minuter, att resterande tid var informationer och att det är slöseri med skattebetalarnas pengar att betala heldagsarvoden till politikerna för den insatsen.

– Jag var frustrerad över att vi var väldigt ineffektiva, säger Inga-Lis Samuelsson.

Andra socialdemokrater i kommunstyrelsen sade att de kände sig förolämpade av Inga-Lis Samuelsson.

En av dem gav henne tipset att hon genom att minimera sina inlägg i debatterna kan effektivisera sammanträdena om hon så önskar.

Gliringarna från kommunstyrelsens ordförande – kommunalrådet – fortsatte under sammanträdet.

Ellinor Söderlund sade efter sammanträdet att hon blev så upprörd för att kommunstyrelsen i anslutning till mötena får den information som oppositionen efterlyst.

Vem som helst får framföra sin kritik var som helst, eller hur?

– Ja, men jag vill att kritiken ska tas upp på kommunstyrelsen. Alla har rätt att uttrycka vad de vill, men då får man också räkna med att få stå för det man gör, säger Ellinor Söderlund.

Inga-Lis Samuelsson beskriver känslan efter sammanträdet som ”obehaglig”:

– Jag blev både arg och ledsen över påhoppen. Jag har rätt att uttrycka min åsikt var och hur jag vill utan att bli ”slagen på fingrarna”. Jag kommer inte att förändra mitt sätt att arbeta, men jag kan föreställa mig hur en ung och oerfaren politiker hade upplevt detta.

Rickard Mohss (Fp) var den enda politikern som tog avstånd från kommunalrådets agerande:

– Jag tycker inte att vi ska svära här och jag tycker att du skulle ha hanterat det här på annat sätt.

Rickard Mohss säger efteråt att det inträffade är mycket allvarligt, dels på grund av vad han anser var en raljant och uthängande ton från kommunalrådet, dels för det hot som detta utgör mot demokratin eftersom agerandet kan verka tystande på den som vill föra fram ett förslag eller kritik.

– Jag får gå runt på stan med en skylt med texten ”KS är skit” om jag vill och ingen har rätt att angripa mig för det, vi har yttrandefrihet. Väljarna kanske skulle ha synpunkter och mitt agerande kanske skulle skapa debatt inför valet, men det är en annan sak, säger Rickard Mohss.

Frihet att yttra och skriva vad du vill

- Yttrandefrihetsgrundlagen innebär att du har rätt att tycka och säga nästan vad du vill och du får uttrycka det i radio, tv och på webben

- Du får inte förtala eller kränka annan person eller hetsa mot folkgrupp, filmer med inslag av sexuellt våld räknas också som brott mot yttrandefrihetsgrundlagen, likaså får du inte åsamka skador mot staten eller samhället genom publicering av något som innebär landsförräderi eller spioneri

- Tryckfrihetsförordningen reglerar yttrandefriheten i tryckta skrifter, främst tidningar, tidskrifter, broschyrer och böcker

Källa: Sveriges riksdag

Frihet att berätta och rätt till anonymitet

- Meddelarskydd innebär att den som lämnar uppgifter till exempelvis en journalist har rätt till anonymitet samt att offentliga organ är förbjudna att efterforska varifrån uppgifter kommer eller att utsätta någon för repressalier därför att denne utnyttjat sin meddelarfrihet. Endast i mycket speciella fall, som brott mot rikets säkerhet, gäller undantag från meddelarfriheten

- Inom den privata sektorn gäller inte meddelarskyddet. Lojalitetsplikten, som ingår i anställningsavtalet, innebär att en anställd inte får agera på ett sätt som skadar arbetsgivaren

- Den som tipsar media har rätt till källskydd och anonymitet oavsett privat eller offentlig anställning.

Källa: Sveriges riksdag samt tidningen Lag och avtal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om