Kalix kommun satsar för att tillgängliggöra skärgården

Kalix kommun ser ett ökat intresse för skärgården och satsar mer pengar än förra året för att tillgängliggöra den ytterligare.

Kalix kommun har tecknat avtal med entreprenörerna Olof Stålnacke och Patrik och Hanna Engström.

Kalix kommun har tecknat avtal med entreprenörerna Olof Stålnacke och Patrik och Hanna Engström.

Foto: Nellie Andersson

Kalix2021-06-19 18:10

Kalix kommun satsar 150 000 kronor för att göra det lättare för folk att ta sig ut i skärgården. Genom ett fördjupat samarbete med företagare i området hoppas kommunen att fler ska hitta dit.

– Just för kommunens del är det superviktigt, för att få ett bra friluftsliv och för att folk ska besöka oss, det är att vi kan samverka med entreprenörer, säger Karl-Göran Lindbäck, fritids- och kulturchef i Kalix.

Kalix kommun har i flera år upphandlat turer till Nordanskär, Malören och badturer till Halsön. På grund av pandemin tog kommunen bort turer med större båt, som "räkkryssning", vilket gav en möjlighet att utöka andra turer.

– Det har blivit bra. Jag har alltid haft en dröm om att Kalixborna ska kunna åka till Malören över dagen. Nu kan man göra det, säger Erkki Haarala som arbetar med upphandlingen av skärgårdstrafiken.

Kommunen har tecknat ett 2+1-årskontrakt med entreprenörerna Hanna och Patrik Engström som driver Malören lodge och ett 1-årskontrakt med Olof Stålnacke som kör båttaxi. Årets satsning på 150 000 kronor är cirka 50 000 mer än förra året.

– Men satsning är inte bara att mata ut pengar utan samverkan och att vi gör det här tillsammans också, säger Karl-Göran Lindbäck.

Både kommunen och entreprenörerna tror att det kan bli ett rekordstort intresse för skärgården i sommar. Kommunen har en bokningsbar stuga i Renskär där bokningarna rullat in ordentligt, enligt fritids- och kulturchefen.

– Det är mer bokningar än någonsin, säger han.

Olof Stålnacke upplever att intresset för skärgården har ökat successivt.

– Något år har det varit dött, men i fjol var det faktiskt en ökning just på intresset att komma ut, säger han.

Även Patrik och Hanna Engström delar bilden av intresset för skärgården. Förra året såg företagarna ett stort intresse och i år verkar det inte bli sämre.

– Just nu tror jag det ser bättre ut än förra året. Vi har fått in bokningar tidigare i år, säger Hanna.

– Det ramlar in mejl och telefonsamtal så det ser väldigt positivt ut.

I framtiden hoppas kommunen även få i gång skärgårdsutvecklingen på Töre-sidan, i Törefjärden.

– Det finns entreprenörer där som ligger i startgroparna att starta verksamhet, så det finns förhoppningar på det, säger Erkki Haarala, och fortsätter:

– En annan vision är att vi skulle vilja få ihop trafiken med Haparanda, och även med finska sidan. Det är någonting vi tror att det finns en efterfrågan på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!