Kollektivavtalet, allmänna bestämmelser, reglerar sedan den 1 oktober 2023 förläggningen av den planerade arbetstiden med krav om dygnsvila om minst 11 timmar på varje 24-timmarsperiod. Från den 1 februari 2024 gäller samma reglering för personal som omfattas av "särskilda bestämmelser om arbetstider med mera inom räddningstjänsten".
I beslutsunderlaget anges att en anpassning till kollektivavtalet inte är möjlig utan att samtidigt begränsa tillgången till ledningspersonal organisatoriskt och samtidigt öka personalomsättningen i arbetsgruppen under arbetspassen då kollektivavtalen med bilaga i grunden är olika.
"Det senare ökar risken för missförstånd under tidskritiska förhållanden i samband med räddningsinsatser", står det i beslutsunderlaget.
Det finns möjlighet att söka dispens från reglerna, för att förlänga förläggningen av den planerade arbetstiden upp till 24 timmar.
Varför anser ni detta viktigt?
– Det är viktigt för att vi ska kunna bedriva verksamheten med samma kvalitet som tidigare, men också ur arbetsmiljösynpunkt. I och med att arbetsgruppen består av både hel- och deltidsanställd personal så vill vi att de schemamässigt ska kunna följa varandra så att utryckningsstyrkan är samövad och man känner varandra i arbetsgruppen, säger Verner Lundholm, räddningschef, Kalix kommun.
Samhällsbyggnadsnämnden föreslår att kommunfullmäktige, som har att ta det slutgiltiga beslutet, söker dispensen.