Professorn: "Det är ganska fult att göra så"

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, sågar Kalix kommuns tolkning av var detaljplanen för Rågholmen ska avgöras. "Ett tokigt sätt att försöka finta bort den lokala demokratin", säger han.

"Det här är ett tokigt sätt att försöka finta bort den lokala demokratin. Gudskelov att det finns möjlighet att överklaga", säger Olle Lundin som tror att mark- och miljödomstolen upphäver beslutet för att saken är principiellt viktig.

"Det här är ett tokigt sätt att försöka finta bort den lokala demokratin. Gudskelov att det finns möjlighet att överklaga", säger Olle Lundin som tror att mark- och miljödomstolen upphäver beslutet för att saken är principiellt viktig.

Foto: Mikael Wallerstedt

Kalix2022-02-15 18:25

Norr Media har berättat att samhällsbyggnadsnämnden ska avgöra frågan om den nya detaljplanen för Rågholmen, Vånafjärden. Planen är - som kommunalrådet Tommy Nilsson (S) bekräftat - att inte lyfta frågan om detaljplanen till kommunfullmäktige.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid juridiska institutionen vid Uppsala universitet, säger att "kommunfullmäktige kan låta samhällsbyggnadsnämnden ta beslut i mindre detaljplanefrågor".

– Men, en ny detaljplan i syfte att skapa ett nytt bostadsområde är ingen sådan liten skitsak, det är en fråga av principiell beskaffenhet. Det är inte heller så att nämnden kan bestämma om en fråga är av principiell beskaffenhet. Det är kommunfullmäktige som äger detaljplanehanteringen och det är djupt demokratiskt att det är så. Det är viktigt, hela poängen med systemet är att det ska präglas av att lokalbefolkningen ska fatta viktiga beslut. Kommunfullmäktige har möjlighet att ta frågan till sitt bord, de skulle kunna säga att nämnden har gjort en felbedömning, säger Olle Lundin som fortsätter:

– Det här är ett tokigt sätt att försöka finta bort den lokala demokratin. Gudskelov att det finns möjlighet att överklaga, mark- och miljödomstolen upphäver med stor sannolikhet beslutet just för att saken är av principiell beskaffenhet.

Olle Lundin hänvisar till rättspraxis, ett ärende i Göteborg som handlar om att kommunen ville anta en detaljplan för att möjliggöra att bygga två niovåningshus och ett 17-våningshus i äldre stadsbebyggelse och byggnadsnämnden fattade beslutet.

Saken överklagades till mark- och miljödomstolen som gick på de klagandes linje.

Kommunen överklagade till mark- och miljööverdomstolen som gick på samma linje som mark- och miljödomstolen:

Detaljplanen "är av såväl principiell beskaffenhet som av stor vikt" och "den har därmed inte fått antas på delegation av byggnadsnämnden" och "upphävande av planen ska därför stå fast".

Är det vanligt att kommuner gör fel i sådana här frågor?

– Jag tror att de flesta tar besluten i rätt instans. Så här kan det gå när det blir en konflikt. Då kan man försöka finta bort kommunfullmäktige, men det är ganska fult att göra så. Det är nog stor sannolikhet att någon överklagar kommunens hantering, säger Olle Lundin.

Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) säger att det enligt reglementet är så att samhällsbyggnadsnämnden har delegation att ta detaljplaner.

– Samhällsbyggnadsnämnden kan besluta att frågan är av principiell beskaffenhet eller av stor vikt och i så fall skicka den till kommunfullmäktige, men det är ingenting jag som kommunstyrelsens ordförande kan ta beslut om, säger Tommy Nilsson som apropå ärendet som hänvisas till som rättspraxis säger så här:

– Vi har tagit den övergripande LIS-planen (landsbygdsutveckling i strandnära lägen, reds anm) i kommunfullmäktige och där finns en stor skillnad jämfört med det exemplet.

Ett område där kommunen vill bygga bostäder och andra vill skapa ett naturreservat, är inte det en fråga av principiell beskaffenhet och av stor vikt?

– Är frågan av stor vikt, det kan man fundera över, i förhållande till alla andra beslut vi tar? Samhällsbyggnadsnämnden är också en demokratiskt styrd nämnd. Det går att överklaga beslutet oavsett, vilket innebär att medborgarna ändå har möjlighet att gå vidare med frågan, säger Tommy Nilsson.

LIS-planen och Rågholmen

Kommunfullmäktige antog LIS-planen i februari 2017, den blev ett tillägg i översiktsplanen för Kalix kommun.

40 områden pekas där ut som lämpliga LIS-områden och totalt sett berör de utpekade områdena cirka 53 kilometer av kommunens totala strandlinje om 2 314 kilometer.

Rågholmen, Vånafjärden, är ett av dessa områden.

Politikerna vill nu anta detaljplanen som möjliggör exploatering med 18 tomter där.

Kritiker har genom processen påtalat att området bör bli ett naturreservat i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!