Privat hemtjänst i glesbygd: "Jag är mycket nöjd"

Gunnar Andersson, 90 år, i Vitvattnet, har den bästa hemtjänst han kan tänka sig. När han läste i tidningen om hur stora problem det kan var på andra ställen tipsade han om att komma och göra ett reportage i hans by.

Josefin Andersson, Johan Lindbäck, Gunnar Andersson och Mikael Eliasson har träffats i rummet utanför affären för att berätta om hur hemtjänsten fungerar där de bor.

Josefin Andersson, Johan Lindbäck, Gunnar Andersson och Mikael Eliasson har träffats i rummet utanför affären för att berätta om hur hemtjänsten fungerar där de bor.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2023-07-22 05:05

Gunnar Andersson blir bekymrad när han läser om problemen som hemtjänsten runtom i landet brottas med – stress och arbetsmiljöproblem och personalbrist. Samtidigt vill han berätta om hur mycket han uppskattar den hjälp han får genom hemtjänsten i Övre bygden där han bor.

– Jag kan inte få det bättre. Jag bor nära deras kontor som är i affären och det är ju inte så stort här, så vi känner varandra, säger han.

De kommer på besök tre gånger per dag.

– Jag får den service jag behöver. Det kommer inte bara hit och slänger in maten åt mig. Jag är mycket nöjd med min hemtjänst.

I hemtjänstgruppen jobbar fyra undersköterskor och en enhetschef som totalt hjälper cirka åtta personer runtom i bygden, plus några till som de åker ut till om de larmar eller som endast har hjälp med städ.

Området de ansvar för sträcker sig från Kälsjärv upp till kommungränsen, men även Överkalix och Övertorneås delar som angränsar till Kalix har periodvis köpt in tjänster av dem.

En av de anställda är Josefin Andersson. Hon brinner verkligen för sitt jobb och tycker det fungerar fantastiskt bra.

– Det vinnande konceptet är att vi känner våra vårdtagare och de känner oss. Vi är en liten grupp, som ställer upp för varandra, och har en enhetschef som har koll på allting och även arbetar ute på golvet och vet vilka krav han kan ställa på oss.

Det finns flera skäl till att hon trivs.

– Det som är så bra med det här jobbet är ju att jag får jag känna att jag gör en insats för bygden. Att vi kan ge tillbaka något till våra äldre som bott och tjänat i de här trakterna i alla år, så att de kan bo kvar hemma.

Hon uppskattar att få möta dem och ta del av deras livserfarenheter.

– Många gånger känns det som att vi kommer dem väldigt nära, säger hon.

Hemtjänsten drivs av Övre bygdens ekonomiska förening, ett medlemskooperativ som har Servicecentrum i Vitvattnet. Kooperativet bildades 1996 då bygdens invånare bestämde sig för att själva börja bedriva den samhällsservice de behövde. Matbutiken Handlarn är hjärtat i verksamheten som också innefattar skolskjuts, närvärmeverk, en hemtjänstgrupp och lite annat.

– Orsaken till att vi startade var att vi miste affären. Det var olika familjer som försökte, men det gick bara ett tag, berättar Gunnar Andersson.

Mikael Eliasson är verksamhetsansvarig för Servicecentrum.

– Vi hade inte först tänkt på hemtjänst men det kom ganska naturligt, berättar han.

Det fanns en hemtjänstgrupp i området med kommunanställda som de ganska snabbt började samarbeta med. De levererade till exempel varor med hemsändning från butiken och hjälpte till att klyva ved hos äldre.

– Det passade ypperligt i vår verksamhet att integrera hemtjänsten så att vi fick en större verksamhet, så vi startade hemtjänstföretaget hösten 1998. Det är det första privata hemtjänstföretaget i Sverige vad jag hört, säger Mikael Eliasson.

Det var lite enklare på den tiden, konstaterar han, innan Lagen om offentlig upphandling kom. 

I början fanns det ett visst motstånd hos facket och politikerna.

– Men vi är ju inte ett vinstdrivande bolag, så Kommunal gick med på det, dåvarande socialchef tyckte det var en jättebra idé, och efter ett tag fick vi med oss politikerna också.

Först drev de hemtjänsten på försök i 1,5 år med hjälp av EU-stöd. Sedan skrev de på ett kontrakt för tio år med kommunen.

Nu för tiden är det anbudsförfarande vart femte år, men hittills har de vunnit upphandlingen varje gång.

Johan Lindbäck har tidigare jobbat i den kommunala hemtjänsten. Nu är han enhetschef här och hjälper även till ute bland de äldre vid sjukdom och städ.

– Det var väldigt stressigt i kommunens hemtjänst jämfört med hur det är hos oss. Jag tror det är för att vi är en så liten grupp. 

Det gagnar även de som tar emot hjälpen.

– Eftersom vi bara är fyra som jobbar en vanlig vecka så är det ju bara de fyra som går till exempelvis Gunnar, säger han.

Medan många andra hemtjänster jobbar med minutstyrda scheman, har de mycket större möjlighet att anpassa tiden på besöken efter behoven som finns just den dagen.

I övrigt arbetar de på samma grunder och med samma krav på sig som kommunens hemtjänst. 

Josefin Andersson vill rikta en uppmaning till alla som står inför sitt yrkesval.

– Jag önskar att fler ska få känna glädjen i hemtjänstens arbete. Det ger så mycket. Tveka inte att välja ett vårdyrke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!