Premiären som allmän flaggdag
Byaåldermannen i Kallax by vill bygga ett surströmmingscafé och göra surströmmingspremiären till allmän flaggdag. - Varför inte, vi kommer i alla fall att flagga, säger Ulf Lindgren, 55, och sätter tänderna i fjolårets produkt.
Foto:
Surströmmingsproduktion har en snart 60-årig tradition i Kallax by, cirka en mil från Luleå.
1949 var första året som Kallax surströmming tillverkades. BD Fisk la ner produktionen för ett 30-tal år sedan i Kallax by och la produktionen till anläggningen i Kalix.
Fast nu jäser det i trätunnorna för fullt i Kallax by. Vid årets premiär är det 18e gången som Grand Kallax har premiär. Ett "hemmabygge" som startades av några entusiaster och som nu drivs av bygdegårdsföreningens medlemmar.
Glad som ett barn
Ulf Lindgren är glad som ett barn när vi går in i "jäststugan".
Det som förra året var ett prov på försök har blivit standard för tillverkningen av Grand Kallax i år. Istället för att släppa ner fisken orensad i blodlake så har strömmingen först rensats. Blodlaken är en blandning av salt och vatten som fisken ligger i under det första dygnet
Resultatet blir att strömmingen blir fastare i formen, finare i färgen och ...
- ... godare i smaken. Den blir saltare eftersom jäsningen går långsammare. Tidigare har strömmingen haft en tendens att tappa skinnet. Vår blir dessutom så god eftersom det är mindre strömming än den de fiskar vid Höga Kusten Det här är den enda strömming som används till surströmming som fiskas här i Luleå skärgård.
Luktar utedass
Inne i "jäststugan" med de exklusiva tunnorna luktar det... utedass, detta skrivet av en surströmmingsälskare.
- Haha, underbart, det luktar underbart. Så här ska det se ut.
Grand Kallax produceras som vanligt i en begränsad upplaga och går inte att köpa. Den är till för Kallaxborna och personer som gör något för Kallax by.
De stora tillverkarna räknar annars med att producera cirka en miljon burkar för handeln.
- Fler halvburkar men samma priser. Det gör surströmmingen exklusivare och dyrare, säger Ulf Lindgren och upprepar att han tror att surströmming snart får samma finmatstämpel som gåslever.
Det mesta tyder också på att det blir fler filéer i burkarna.
- Folk får ju göra som de vill men jag väljer alltid hela fiskar.
Öpnna café
Trenden att det säljs fler burkar söder om Dalälven än norr står sig.
Det gamla missionshuset i Kallax by är tomt sedan den tidigare verksamheten flyttat. Nu ska en arbetsgrupp i höst bestämma vad som ska hände med huset.
- Jag tycker att vi skulle öppna ett surströmmingscafé här där företag och andra fick teckna sig för x antal surströmmingsmåltider. Det vore en bra grund att stå på.
Den numer riksbekanta surströmmingsburken ska sannolikt också få en välbehövlig renovering.
- Tänk om vi kunde fylla den med surströmming så kom vi kanske in i Guinness rekordbok.
Dessutom ska surströmmingspremiären bli flaggdag i Kallax.
- Vi vet redan hur flaggan ska se ut.
- De får gärna haka på. Varför inte göra surströmmingspremiären till allmän flaggdag i hela landet?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!