Kalix kommun, arbetsförmedlingen och Swedbank har gjort en gemensam satsning på jobb åt unga.
Arbetspraktiken har inneburit att människor mellan 18 och 24 år får göra praktik i olika företag på orten.
På rätt väg
Framgången uppges vara ett faktum:
Antalet unga arbetslösa har minskat med 59 personer (i dag jämfört med för ett år sedan) och det finns nu 213 arbetslösa unga i Kalix.
- Kalix är den kommun i landet som har minskat ungdomsarbetslösheten mest. Det är i och för sig från höga tal, men det visar ändå att vi är på rätt väg, säger Staffan Bergdahl, chef vid Swedbank.
"Visa framfötterna!"
Anna-Karin Horney, samhällsstrateg, säger att Kalix kommun har tagit emot praktikanter för att jobba med Kulturnatta, Takida-konserten, hemvändarveckan och Noliamässan och att möjligheten att få jobba för kommunen spridit sig så att allt fler unga ringer och hör sig för om jobb.
- Företag i alla branscher är med i den här satsningen och beskedet är ofta "det räcker med att de har gymnasieutbildning, vi utbildar dem". Det gäller särskilt inom verkstadsindustrin men också inom tjänstesektorn, säger Anna-Karin Horney som tycker att kommunen, arbetsförmedlingen och företagen måste bli tydligare med vilket brett näringsliv som finns i Kalix - samt att det finns andra vägar än studier som leder till arbete.
- Det är bra att studera, men du kan få jobb i Kalix genom att visa "framfötterna" i ett företag.
Det finns jobb
Nathalie Andersson Sandberg, 20, jobbar med affärsutvecklingsplaner, vid Kalix kommun, och har så vitt nu känt arbete till den 1 oktober.
Den gångna sommaren har hon haft arbete i receptionen och växeln vid Kalix kommun.
- Jag skulle gärna ha fortsatt jobba vid Kalix kommun, säger Nathalie Andersson Sandberg som tror att många unga har bilden av att det är jättesvårt att få jobb i Kalix och därför ger upp innan de ens har försökt.
- Många av mina vänner flyttade från Kalix efter gymnasiet, men de har flyttat hem igen och flera av dem har också fått jobb, säger hon vidare.
- Attityden att det inte finns jobb kommer många gånger från föräldrarna. Jag tror att vi måste jobba med att upplysa dem också, säger Staffan Bergdahl.
Praktik ger jobb
Anna Sundström var arbetslös när hon i december i år fick erbjudande om praktikplats på Coop.
- Jag tackade ja till en månad, jag tänkte att på den tiden hinner jag göra ganska mycket och så blev det också, säger Anna Sundström som fick fortsätta att jobba i januari och numera har en tillsvidareanställning
i varuhuset.
- Jag vill stanna i Kalix, men jag tror inte att jag hade bott kvar här om jag inte hade fått jobb, säger Anna Sundström.
Patrik Kattilavaara är varuhuschef på Coop. Han säger att praktikplatserna är den vanligaste rekryteringsgrunden för dem.
- Många unga människor är ganska blyga och har därför svårare att träda fram, men de är duktiga på jobbet och de flesta som är duktiga blir kvar.