Populärt med lokala hantverk

I konsthantverksbutiken Made in Kalix säljs alltifrån tenntrådsarmband och kläder till porslinslyktor och skärbrädor i trä. Såväl Kalixbor som turister har hittat till butiken i gallerian.

SÄLJER BRA. Birgitta Lidbergs tenntrådsarmband säljer bra, bland annat.

SÄLJER BRA. Birgitta Lidbergs tenntrådsarmband säljer bra, bland annat.

Foto: Saga Skovdahl

KALIX2015-07-24 21:02

– Besökarna säger ofta att butiken är trevlig och är nyfikna på vad Made in Kalix är och på oss som gör konsthantverken. Många blir fascinerade över att allt är handgjort, säger Birgitta Lidberg, som gör tenntrådsarmband och är en av de fem hantverkare som ligger bakom butiken.

Utöver de fem som driver den säljs också föremål av hantverkare från andra orter i Norrbotten. Från början var idén att ha en pop up-butik ett par månader runt jul, men butiken blev så uppskattad av besökarna, och hantverkarna själva - som turas om att jobba i butiken - hade så roligt att de bestämde sig för att fortsätta, berättar Eva Ljungqvist, ordförande i föreningen Made in Kalix.

– Den har blivit som ett utflyktsmål, säger hon.

Under sommaren finns också Kalix turistinformation i butiken och Malin Johansson, som ansvarar för den, hjälper både turister och butikskunder. I många fall köper turisterna som kommit för att få information med sig något som minne. Under den kalla sommaren har försäljningen gått bra:

– Men jag tror att semesterperioden gynnar handeln i allmänhet. Det är både många Kalixbor och turister som kommer hit och många blir förvånade över att det är hantverk som säljs. Jag tror det öppnar något sinne hos folk, gladhormoner, kanske man kan säga, säger Malin Johansson.

Hur länge butiken kommer finnas kvar är oklart. Hantverkarna vill fortsätta, men intäkterna måste täcka utgifterna tillräckligt väl innan något beslut kan fattas, enligt Eva Ljungqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om