Undervisning och genbanksarbete på 4H-gård

Kultingar och lamm av utrotningshotade svenska raser har fötts på Ponderosa 4H-gård i Kalix. "Eftersom jag är lantrasnörd sedan jag var väldigt liten föder vi upp dem", säger Sara Beckman som är djuransvarig.

Sara Beckman tillsammans med ett av gårdens senaste tillskott.

Sara Beckman tillsammans med ett av gårdens senaste tillskott.

Foto: Nellie Andersson

Kalix2022-04-22 13:00

Det grymtar i ladugårdsdelen där grisarna håller hus. I varsina boxar står två suggor och runt dem finns ett antal nyfikna kultingar. Grisarna är av rasen linderödssvin och kultingarna har fötts under våren. 

– Vi är ju genbank, registrerad. Man kollar innan att suggan och galten passar genetiskt, så man får hjälp med det, säger Sara Beckman, djuransvarig och sekreterare i Stråkanäs 4H-klubb.

Linderödssvinen har funnits på gården sedan 2020.

– Eftersom jag är lantrasnörd sedan jag var väldigt liten föder vi upp dem. Vi säljer avelsdjur till andra genbanker, säger hon och förklarar att de som inte blir sålda går till slakt. 

– Vi tar tillbaka dem färdigstyckade i låda och säljer här-producerat kött.

Totalt har 22 kultingar fötts på gården i år, av dem är fem redan sålda. Utöver grisarna finns också fjällnäsfår, ryafår och fjällkor på gården, där samtliga av dem räknas som svenska hotade raser. Än finns inga kalvar på gården men det finns planer på det i framtiden. 

– Har man ingen kalv får man ingen mjölkproduktion och då kan man inte visa var mjölken finns.

I grund och botten handlar arbetet på 4H-gården om att undervisa.

– Visa och undervisa det som inte finns med i skolan i dag. Ska man undervisa om grisar och lära sig vad det är för djur, i stället för att ha två minigrisar kan vi lika gärna ha linderödssvin och vara en del i genbanksarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!